ГоловнаПолітика

Як Мартиненка на поруки брали

Детективи НАБУ затримали колишнього нардепа, одного з найближчих соратників Арсенія Яценюка Миколу Мартиненка та голову наглядової ради Одеського припортового заводу Сергій Перелому 20 квітня 2017 року у рамках розслідування кримінального провадження за фактом розкрадання коштів держпідприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» («СхідГЗК») в розмірі 17,2 млн доларів. За версією НАБУ, казахський постачальник продав 301 тонну уранового концентрату посереднику – австрійській компанії Steurmann – за 57,47 млн доларів, а «СхідГЗК» викупив сировину за 74,75 млн доларів. Steurmann, як стверджують прокурори пов’язана з Миколою Мартиненком. Втім, сам він це заперечує.

21 квітня Солом’янський суд Києва розпочав розгляд клопотання НАБУ про обрання запобіжного заходу Мартиненку. 22 квітня суддя Олександр Бобровник, який зовсім недавно відправив у СІЗО Романа Насірова, відпустив Мартиненка на поруки 21 члена партії «Народний фронт». Про деталі судового розгляду читайте у матеріалі LB.ua .

Фото: Сергей Нужненко

День перший

Судове засідання по справі Миколи Мартиненка анонсували на третю годину п’ятниці, однак розпочалося воно із суттєвим запізненням – через розгляд іншої справи.

Разом з журналістами на початок судового засідання біля дверей у Солом’янський щось очікує групка депутатів «Народного Фронту» – Леонід Ємець, Микола Княжицький, Віталій Корчик.

Згодом до них підходить міністр інфраструктури Володимир Омелян.

«Ми вирішили взяти Мартиненка на поруки. Всі міністри від НФ і деякі депутати з партії», – каже він.

Фото: facebook/Volodymyr Omelyan

Його заява відверто дивує. Омелян не належить до найвідданіших соратників Арсенія Яценюка, а його позиція нерідко суперечила партійній лінії «Народного фронту». Забігаючи наперед: згодом аналогічним чином здивувала ще один міністр – Лілія Гриневич.

В очікуванні судового засідання нардепи від НФ тинялися «кулуарами» суду, розповідаючи журналістам конспірологічні версії, які мали б пояснити чому ж Миколу Мартиненка, якого називають одним із спонсорів «Народного Фронту», затримали саме зараз. У тому, що арешт політично мотивований не сумнівався жоден з них. Серед основних версій: президент Петро Порошенко вирішив посадити Миколу Мартиненка, через те, що лідер НФ Арсеній Яценюк тісно зійшовся з прем’єром Володимиром Гройсманом; «закривши» Мартиненка певні сили хочуть розвалити коаліцію; олігарх Костянтин Григоришин через нардепа від БПП Сергія Лещенка спровокував затримання Мартиненка.

В обговоренні цих версій політики вправлялися кілька годин – судове засідання розпочалося аж о 19.00.

«Суддя на гачку»

О 19.00 в залу запускають журналістів.

Лаву по праву сторону від судді зайняли прокурори САП Андрій Перов та Роман Симків. Вони ж не так давно представляли звинувачення у справі Романа Насірова. Зліва – адвокати Мартиненка – Ігор Черезов, Тетяна Черезова та Петро Бойко.

Фото: Сергей Нужненко

НАБУшники впускають в «клітку» для підсудних Миколу Мартиненка. Екс-депутат одягнутий у темний костюм та білу сорочку, він протягає руку через ґрати для потиску з адвокатами. Після привітань із знайомими повертається до «публіки». Посміхається і махає піднятою долонею.

«Я почуваю себе добре, нікуди не збираюсь їхати», – бадьоро відповідає на питання журналістів. Після цього діловито одягає окуляри та щось підписує на листках.

Олександр Бобровник сідає на суддівське крісло і відкриває засідання.

Фото: Сергей Нужненко

«Прошу слово», – одразу ж підскакує з місця Мартиненко. Підсудний рішуче відкриває металеві дверцята «клітки» виходить та сідає біля адвокатів.

«Кілька днів тому я говорив з послами країн «великої сімки». У своїй заяві я сказав, що суддею буде Бобровник. Те, що зараз говорять, просто смішно слухати. Я голосував за антикорупційне законодавство, коли був депутатом. Я сподівався, що вони будуть працювати чесно. На сьогоднішній день я бачу радянську прогнилу систему», – каже Мартиненко.

Після його слів захист просить про відвід судді. Адвокати переконані: Бобровник – на гачку у НАБУ. Начебто раніше проти нього було відкрито кілька кримінальних справ у СБУ та НАБУ. Тепер їх закрили, а натомість вимагають цілковитого послуху. 

Фото: Сергей Нужненко

Питання про відвід Бобровника розглядає суддя Солом’янського суду Ада Педенко. Вона клопотання не задовольняє.

Мартиненко не Мартиненко?

Після невдалих спроб змінити суддю, у залу повертається вже «ніякий» Бобровник. Починається безпосередній розгляд справи. Суддя цього разу веде себе напрочуд тихо, здається навіть боязко. Можливо так на нього подіяло поширене у ЗМІ напередодні відео, де він начебто бере хабарі і п’є на робочому місці, можливо злякався звинувачень у співпраці з НАБУ. 

Фото: Макс Требухов

Захист Мартиненка стверджує, що арешт незаконний, адже екс-депутат півтори роки, як склав мандат і нікуди не хотів втікати, а тому вимагає, щоб суд відпустив його на поруки. Прокурори ж у свою чергу просять про тримання під вартою і заставу у розмірі 300 мільйонів гривень.

Тривалі суперечки захисту і обвинувачення перериває несподівана заява адвоката Ігора Черезова. Захисник раптово засумнівався, що на лаві підсудних дійсно сам Мартиненко.

Ігор Черезов
Фото: Макс Требухов
Ігор Черезов

«Ніхто не переконався у тому, що з нами у суді саме Мартиненко. Навіть ви, суддя. У вас є паспорт Мартиненка? Перед вами сидить людина, яка ззовні схожа на Мартиненка», – звертається до суду адвокат Черезов з присутньою йому театральністю. Захисник каже, що арешт Мартиненка відбувався з численними порушеннями. Просить, щоб суд перевірив і надав йому документи, які підтверджують особу екс-депутата.

«Адже навіть я не впевнений, що це мій підзахисний», – обурюється він.

«Адвокати знову перетворюють засідання на фарс», – стомлено зауважують прокурори.

«НАБУ молодці», – вривається у залу хтось із активістів «Руху нових сил» Саакашвілі. Поряд з ним – екс-прокурор Давід Сакварелідзе.

Фото: стоп кадр із відео

«Мовчи собака грузинська, розкажи краще як ти з проститутками в «Хілтоні» відпочиваєш», – кричить йому у відповідь колишній в.о. голови правління «Об'єднаної гірничо-хімічної компанії» Руслана Журило, який також є фігурантом у справі Мартиненка. 

«Теплі слова від гарних людей»

По одинадцятій вечора виявляється, що на поруки Мартиненка готові взяти аж 15 депутатів і 4 міністри від партії «Народного Фронту».

Суддя погоджується розглянути їхні заяви та кличе до виступу усіх присутніх нардепів.

Павло Пинзеник, Леонід Ємець, Георгій Логвинський, Андрій Тетерук, Микола Княжицький, Максим Поляков, Віктор Єленський, Олена Ледовських, Олена Масоріна, Геннадій Кривошея, Віталій Сташук, Хвіча Мепарішвілі, Віталій Корчик, Олена Бойко, Вадим Підберезняк, Федір Бендюженко, Віктор Кривенко по черзі підходять до адвокатів і починають говорити про глибоку повагу і до свого колеги Миколи Мартиненка та його непересічні заслуги перед країною загалом та Революцією Гідності зокрема. Виступає також заступник голови ЦВК Андрій Магера, який також побажав узяти на поруки Миколу Мартиненка.

Фото: Макс Требухов

«Ми чудово знаємо , що Мартиненко робив все, щоб в енергетичній сфері ми злізли з російської голки, почали працювати з «Ветенхаузом». Зараз цю людину, яка може винна, може ні, але співпрацює зі слідством, його хочуть посадити у в’язницю. Ми з Миколою Володимировичем проходимо свідками по одній справі. Коли 30 числа розганяли Майдан, ми пробували пригнати машини і зробити все, щоб Майдан не розігнали, прийшла міліція почала знущатись з людей. Я не бачив тоді там Льовочкіна, Бакуліна, яких зараз ніхто не судить. Може вони і не винні– хай НАБУ перевірить. Але чому НАБУ здійснюючи вибіркове правосуддя не дає людям гідно себе захищати», – пафосно захищає свого товариша Микола Княжицький.

«Я знаю цю людину 25 років, я дуже глибоко поважаю Миколу Володимировича . Мабуть ніхто стільки не працював з ним. Я добре знаю його сім’ю, дітей, батьків. Тому сьогодні я з превеликою честю підписую цю заяву і беру людину, яку поважаю на поруки», – говорить Олена Ледовських.

Один депутат змінює на «позиції» іншого. Микола Мартиненко уважно слухає кожного зі своїх колег.

Фото: Макс Требухов

«Олександр Вікторович ви крутитеся як білка в колесі з якого не можливо вискочити. Вам доведеться визначатись. Проблема української політики полягає в тому, що всі думають – всі здохнуть, а я залишусь. Ніхто не залишиться! Щиро бажаю, щоб ви прийняли рішення про яке ніхто не буде шкодувати», – звертається вже до судді Павло Пинзеник.

Після виступів захисників та потенційних поручителів Мартиненка, прокурори просять перенести засідання на суботу 10 ранку. Кажуть, вже пізно, а їм потрібно вивчити особи депутатів, що хочуть взяти на поруки підозрюваного. Заява викликає сміх у захисту, проте суддя задовольняє прохання обвинувачення.

День другий

Фото: Сергей Нужненко

Субота. 10.30. Засідання починається на пів години пізніше. У залі суду уся вчорашня група підтримки Мартиненка плюс радник міністра МВС Зорян Шкіряк.

«Сам Арсен Аваков не прийшов, бо він міністр внутрішніх справ – голова силового відомства. Це б потім могли пришити, як тиск на суд, чи ще чого», – пояснює він.

Поки суддя Бобровник веде засідання, народні депутати від НФ чекають на стільцях у коридорі. Олена Ледовських привезла гарячі пиріжки з «Київської перепічки».

«Пригощайтесь. Ну візьміть пиріжочок», – нардеп простягає частування своїм колегам і журналістам.

Депутати жують булочки. Тривожних настроїв немає – навпаки, засідання нагадує зібрання друзів.

Через чотири години суддя виносить вирок – Мартиненка відпускають на поруки.

Після короткої прес-конференції Микола Мартиненко виходить із зали суду. Незабаром він має повернутися сюди – коли розглядатимуть справу по суті. Глава САП Назар Холодницький обіцяє завершити досудове розслідування впродовж двох місяців.

Фото: Lb.ua

Тому далі буде. 

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram