ГоловнаПолітика

НДІ судових експертиз заперечує вплив Мартиненка на нього через зв'язок з міністром юстиції

Керівництво Мін'юсту не втручається в експертну діяльність установи.

НДІ судових експертиз заперечує вплив Мартиненка на нього через зв'язок з міністром юстиції
Фото: Макс Требухов

Поширювана ЗМІ інформація про те, що екс-нардеп Микола Мартиненко, будучи знайомим з Міністром юстиції України Павлом Петренком, має можливість впливати на висновки судових експертиз, проведених у Київському науково-дослідному інституті судових експертиз, не відповідає дійсності.

Про це пише "Цензор" з посиланням на заяву НДІ.

"Зважаючи на це вважаємо за доцільне звернути увагу громадськості на те, що Київський науково-дослідний інститут судових експертиз є провідною державною експертною організацією України, заснованою в 1913 році. За всю історію існування ми виконали понад мільйон експертиз, в тому числі за матеріалами кримінальних справ, які отримали широкий резонанс у суспільстві", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що згідно зі статтею 4 Закону "Про судову експертизу" об'єктивність, незалежність і правильність висновку забезпечуються на законодавчому рівні процесуальним порядком, створенням умов для діяльності судового експерта, його кримінальною відповідальністю за професійну діяльність.

"Варто зазначити, що незалежність роботи експертів Київського НДІСЕ гарантується забороною під загрозою передбаченої законом відповідальності втручатися будь-кому в проведення судової експертизи. Таке положення підкріплюється відповідними нормами матеріального права, які передбачають відповідальність за втручання в проведення судової експертизи", - пояснює прес-служба Інституту.

У повідомленні наголошується, що принцип незалежності експерта слід розуміти як відсутність втручання в його діяльність будь-яких інших осіб.

"У випадках недовіри до висновків експерта, який працює в установі, що належить до певного міністерства, сторони судового процесу (обвинувачення або захист) мають право призначити повторну експертизу експертній установі іншого міністерства, що також є гарантією незалежності судового експерта та правильності його висновку", - пояснюють у НДІСЕ.

Також у повідомленні наголошується, що слід розрізняти поняття "незалежність судового експерта" і "незалежність судової експертизи".

"Експерт дає висновки з експертизи за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на його спеціальних знаннях і апробованих затверджених методиках дослідження. Він складає висновок експерта від свого імені і несе особисту відповідальність за його правдивість. Тому експерт несе відповідальність за проведену експертизу перед законом і своїм власним сумлінням незалежно від того, до якого міністерства або відомства належить експертна установа, в якій він працює", - сказано в повідомленні.

У НДІСЕ констатують, що на сьогоднішній день керівництво Міністерства юстиції не втручалось і не втручається в експертну діяльність установи.

"Завдяки спільним зусиллям керівництва та колективу Інституту за більш ніж 100 років роботи не було допущено жодного випадку впливу на результати проведених експертиз. Жоден з чиновників, в тому числі керівники профільних державних відомств і міністерств, які не мають можливості вносити корективи в висновки судових експертів та висновки їх досліджень. Робота фахівців КНДІСЕ як в минулому, так і сьогодні базується на принципах законності, незалежності, об'єктивності і повноти дослідження. Високий рівень професійної підготовки експертів КНДІСЕ підтверджено визнанням світового експертного співтовариства", - наголосила прес-служба Інституту. Також відзначається, що поширення неправдивої інформації компрометуючого характеру може негативно вплинути на міжнародний імідж Київського НДІСЕ і української судово-експертної галузі загалом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram