ГоловнаПолітика

Мартиненко спростував причетність до фірми-прокладки Steuermann

Екс-депутат пообіцяв не тікати з країни.

Мартиненко спростував причетність до фірми-прокладки Steuermann
Фото: Макс Требухов

Колишній народний депутат Микола Мартиненко спростував свою причетність до фірми-прокладки Steurmann, яка брала участь в схемі постачання уранового концентрату на СхідГЗК.

"Пункт про те, що Мартиненко контролює компанію Steurmann базується виключно на свідченнях двох свідків - [Давида] Жванії і [Олександра] Рибалкіна. Я можу констатувати таке, що у мене дуже погані стосунки і з Жванією, і Рибалкіним протягом довгого часу. Один з них перебуває під кримінальним провадженням за крадіжку, а другий став неадекватною людиною, яка хоче мене посадити за що завгодно. Я заявляю при камерах, що ніколи не був засновником Steurmann, бенефіціаром Steurmann і ніколи не буду, ніколи не розпоряджався коштами Steurmann", - заявив він на суді щодо обрання запобіжного заходу.

"Далі переходимо до майнового стану. Згадувався будинок у Бучі. Там живе моя колишня дружина, з якою я не живу понад 15 років. Називається купа якихось фірм, йдеться, що я бенефіціар, але в другому томі клопотання немає підтверджень. Навпаки, є підтвердження, що я не бенефіціар цих фірм", - сказав Мартиненко.

Депутат також публічно пообіцяв, що не збирається ховатися, якщо Солом'янський районний суд Києва не відправить його в СІЗО.

Послів великої сімки дуже хвилює, що я кудись втечу, отримаю політичний притулок. Не дочекаєтесь, політичного притулку я просити не буду. Швидше за все ваші керівники будуть бігати по світу і просити притулку. Як бігає ваш Сакварелідзе, який боїться поїхати в Грузію і який дуже близький друг вашого керівника", - сказав Мартиненко, маючи на увазі заступника директора НАБУ Гізо Углаву.

Нагадаємо, 20 квітня 2017 року НАБУ затримало колишнього нардепа Миколу Мартиненка та голову наглядової ради Одеського припортового заводу Сергія Перелому. Їм інкриміновано виведення 17,2 млн доларів з держпідприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат".

Справа стосується постачання уранового концентрату на ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат". За даними НАБУ, казахстанський постачальник продав 301 тонну сировини посереднику - австрійській компанії Steurmann - за 57,47 млн доларів, а СхідГЗК потім викупив його за 74,75 млн доларів. Steurmann пов'язана з Мартиненком.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура просить суд заарештувати Мартиненка на два місяці з можливістю виходу під заставу 300 млн гривень. Від Сергія Переломи САП вимагає заставу 100 млн грн.

СхідГЗК - найбільше в Європі урановидобувне підприємство, єдине в Україні, яке забезпечує видобуток природного урану і виробництво уранового оксидного концентрату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram