ГоловнаПолітика

ГПУ просить позбавити нардепа Артеменка громадянства

Парламентарій має подвійне громадянство.

ГПУ просить позбавити нардепа Артеменка громадянства
Андрей Артеменко
Фото: Facebook/Андрей Артеменко

Генеральна прокуратура просить міністра внутрішніх справ ініціювати через Державну міграційну службу позбавлення громадянства України депутата Андрія Артеменка.

Про це повідомляють "Українські новини" з посиланням на джерело в ГПУ.

За його словами, відповідний лист підписано генпрокурором Юрієм Луценком.

ГПУ зібрала достатньо документів, які вказують на те, що Артеменко має паспорт громадянина Канади і, відповідно, добровільно отримав громадянство цієї країни. У зв'язку із цим і було направлено лист Авакову. Після цього, на думку співрозмовника, міграційна служба може отримати вказівку звернутися до президента з проханням позбавити Артеменка громадянства.

Згідно з Конституцією, громадянин України не може бути позбавлений громадянства і права змінити громадянство.

Нагадаємо, Артеменко опинився в центрі уваги суспільства після того, як передав Адміністрації президента США план урегулювання відносин з Росією, що передбачає передачу Криму в довгострокову оренду цій країні. Після цього фракція Радикальної партії виключила нардепа зі свого складу, а прокуратура порушила кримінальне провадження за фактом державної зради.

Згідно з електронною декларацією Артеменка за 2015 рік, його син і дочка є громадянами США, а ще один син - громадянином Канади. У лютому він також зізнався, що має громадянство Канади.

За Конституцією, в Україні діє лише одне громадянство. Однак законодавство не передбачає покарання за наявність паспортів інших країн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram