ГоловнаПолітика

"ДНР" зірвала домовленості про верифікацію полонених

Лутковська й ОБСЄ як посередники не влаштували сепаратистів.

"ДНР" зірвала домовленості про верифікацію полонених
Ирина Геращенко
Фото: Facebook/Iryna Gerashchenko

Домовленість про верифікацію списку осіб, які відмовляються повертатися на непідконтрольні території в рамках обміну заручниками, знову зірвано з вини "ДНР", заявила представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи (ТКГ) в Мінську Ірина Геращенко.

На засіданні ТКГ 12 квітня була досягнута домовленість про те, що СБУ, омбудсмен Валерія Лутковська, матері незаконно утримуваних осіб за участю ОБСЄ проведуть верифікацію відмови людей їхати на непідконтрольну Україні частину Донбасу. До цього два місяці велися переговори про те, що до верифікації будуть залучені Червоний Хрест і ООН, проте сепаратистів це не влаштувало.

"У вівторок, 18 квітня, представники ОБСЄ, СБУ та офісу омбудсмена Лутковської вже були в Маріуполі, щоб, згідно з досягнутими в Мінську в гуманітарній підгрупі і на ТКГ домовленостями, почати, нарешті, опитування сотень осіб, які перебувають у пенітенціарних установах, яких можливо, згідно з українським законодавством, звільнити від подальшого відбування покарання лише заради звільнення наших заручників в ОРДЛО. Однак процедура верифікації так і не почалася, в останню хвилину ОРДО під надуманими приводами відмовилися від цього і побажали знову повернутися до обговорення вже сто разів обговореного і сто разів пережованого на черговій зустрічі в Мінську", - написала Геращенко у фейсбуці.

Нагадаємо, "ДНР" і "ЛНР" утримують у полоні 126 осіб. У списку тих, кого вимагає звільнити ОРДЛО в рамках обміну полоненими, майже дві сотні людей, які хочуть залишитися на підконтрольній українській владі території. Переговори про те, хто підтвердить їхню відмову, зайшли в глухий кут.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram