ГоловнаПолітика

Порошенко: Росії не потрібен мир, їй потрібен контроль

"Хочете миру - отримаєте його, але тільки на наших умовах. Ніяких компромісів. Просто правило сили".

Порошенко: Росії не потрібен мир, їй потрібен контроль
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко прокоментував нещодавню телефонну розмову в "нормандському форматі". За його словами, спілкуючись з президентом Росії Володимиром Путіним, він укотре переконався, що Кремлю потрібен не мир, а контроль.

Про це він сказав під час виступу в Королівському інституті міжнародних відносин (Четем Хаус) у Лондоні.

"Росіяни не зацікавлені в досягненні миру. Вони зацікавлені в контролі. Я знову відчув це в понеділок, коли разом з канцлером Меркель і президентом Олландом провів телефонну розмову з президентом Путіним у "нормандському форматі". Це була чергова демонстрація порожніх обіцянок Москви. Це було ще одним проявом їхнього ставлення: хочете миру - отримаєте його, але тільки на наших умовах. Ніяких компромісів. Просто правило сили", - сказав президент Порошенко.

Під час виступу він нагадав відомий афоризм Вінстона Черчілля: "Миротворець - це той, хто годує крокодила в надії, що той з'їсть його останнім".

"Є одне місце, де ці слова особливо актуальні. Це Україна. А крокодил, якого багато хто хотів би погодувати, щоб він не з'їв їх сьогодні, - це Росія. Вони сподіваються: якщо Росія задовольнить свій апетит, то не буде поширювати свій вплив далі. Але я хочу переконати їх: Росія не наїсться, вона не вірить в демократію і права людини, вона вірить у домінування над світом і зону впливу, вона не грає за правилами", - заявив він.

Тому, вважає Порошенко, Захід повинен продовжувати свій тиск на Росію, в тому числі у вигляді санкцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram