ГоловнаПолітика

Порошенко призначив стипендії пожежникам-ліквідаторам аварії на ЧАЕС

22 колишніх працівники пожежної охорони отримуватимуть майже 4 тис. гривень.

Порошенко призначив стипендії пожежникам-ліквідаторам аварії на ЧАЕС

Президент Петро Порошенко затвердив довічні державні стипендії для пожежників, які брали безпосередню участь у гасінні пожежі на Чорнобильській АЕС 26 квітня 1986 року.

Як пояснюється на сайті Президента, у 2006 році почали платити довічні державні стипендії для військовослужбовців, осіб рядового і молодшого начальницького складу органів внутрішніх справ України, які брали безпосередню участь у гасінні пожежі на Чорнобильській АЕС та її охороні 26 квітня 1986 року і внаслідок значного радіоактивного опромінення отримали інвалідність.

Проте до списку стипендіатів не потрапили працівники, окремі особи рядового і начальницького складу пожежної охорони органів внутрішніх справ України, які також брали безпосередню участь у гасінні пожежі на ЧАЕС і внаслідок значного радіоактивного опромінення захворіли на гостру променеву хворобу і яким встановили інвалідність.

З огляду на це, глава держави підписав указ, яким передбачено призначити довічні державні стипендії 22 працівникам, особам рядового і начальницького складу пожежної охорони органів внутрішніх справ України у розмірі трьох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (зараз три таких мінімуми дорівнюють 3741 гривню).

Відзначається, що в гасінні пожежі на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС 26 квітня 1986 року брали участь 65 працівників пожежної охорони органів внутрішніх справ, шість з них у результаті радіоактивного опромінення, несумісного з життям, загинули. Решта 59 осіб отримали високі дози радіоактивного опромінення і стали інвалідами, захворювання яких пов'язане з виконанням службових обов'язків під час гасіння пожежі. За 30 років після аварії на Чорнобильській АЕС померли 17 працівників пожежної охорони органів внутрішніх справ, які брали участь у гасінні пожежі в день Чорнобильської катастрофи, п'ять осіб виїхали за межі України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram