ГоловнаПолітика

Ємець зареєстрував законопроект про прозорість конкурсів суддів

Законопроект підписали п'ятеро депутатів різних фракцій

Ємець зареєстрував законопроект про прозорість конкурсів суддів
Леонид Емец

Народний депутат фракції "Народний фронт" Леонід Ємець зареєстрував у парламенті законопроект про забезпечення гарантій прозорості під час проведення конкурсу на посаду судді. Про це він повідомив у коментарі LB.ua.

За словами нардепа, законопроектом "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" передбачається, що копії робіт, виконаних кандидатами на посаду судді, стануть загальнодоступними і будуть розміщуватися на офіційному сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

"Інформація про результати кваліфікаційного іспиту повинна містити дані про кількість балів, виставлених за анонімне завдання кожним членом ВККС, і відповідність кваліфікаційним вимогам практичного завдання, включаючи всі критерії оцінки, елементи цих критеріїв, а також максимальну кількість балів, яку може бути виставлено за результатами оцінки зазначених критеріїв або їх елементів. Цей закон стосується як усіх майбутніх конкурсів, так і конкурсу до Верховного Суду", - сказав Ємець.

Він також зазначив, що прозорість конкурсних процедур є невід'ємною складовою довіри до результатів.

Під законопроектом підписалися такі депутати: Руслан Сидорович (фракція "Самопоміч"), Оксана Сироїд (віце-спікер парламенту), Антон Геращенко ("Народний фронт"), Сергій Алексєєв (БПП), Андрій Лозовий (Радикальна партія).

Нагадаємо, народний депутат від фракції "Народний фронт" Леонід Ємець заявив в інтерв'ю LB.ua, що деякі члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів застосували власну методику оцінки робіт під час другого етапу конкурсу до Верховного Суду.

Як відомо, після другого етапу конкурсу до Верховного Суду - практичного завдання з написання судового рішення - зі змагання вибули 182 учасники. Згодом Вища кваліфікаційна комісія повернула до конкурсних перегонів 44 кандидатів, які в підсумку першого і другого етапу набрали прохідний бал. Серед вибулих з конкурсу, зокрема, виявився суддя Верховного Суду Олександр Волков, народні депутати Руслан Сидорович (фракція "Самопоміч") і Леонід Ємець ("Народний фронт").

Ємець закликає кандидатів до Верховного Суду не оскаржувати результати конкурсу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram