ГоловнаПолітика

Платежі Манафорту з "чорної бухгалтерії" ПР отримали документальне підтвердження

У 2007 і 2009 роках політконсультанту переказали $1,2 млн.

Платежі Манафорту з "чорної бухгалтерії" ПР отримали документальне підтвердження
Фото: EPA/UPG

Інформація про два платежі екс-радникові Дональда Трампа Полу Манафорту з так званої "чорної бухгалтерії" Партії регіонів отримала підтвердження.

Про це повідомляє агентство Associated Press із посиланням на документ про перекази на адресу консалтингової фірми колишнього голови передвиборного штабу Трампа.

Консалтингова фірма Манафорта отримала два платежі у 2007 і 2009 роках на суму не менш ніж $1,2 млн, інформація про які збігається з даними, що містить рукописна бухгалтерська книга, в якій зафіксовано неофіційні платежі Партії регіонів, повідомляє агентство.

У березні 2017 року депутат Верховної Ради Сергій Лещенко заявив, що 2009 року з України через офшори на адресу консалтингової фірми Davis Manafort було здійснено переказ на суму $750 тис. За мету платежу вказувалося придбання 501 комп'ютера. Лещенко наполягав, що платіж був фіктивним і гроші призначалися самому Манафорту.

Манафорт і його представник Джейсон Малоні заявили у відповідь, що дані сфабриковано. Коментуючи інформацію про угоду, екс-голова штабу Трампа заперечував справжність підписів на платіжних документах і наполягав, що жодних комп'ютерів не продавав.

Тепер AP має документ, в якому йдеться про здійснення транзакції на суму $750 тис., датований 14 жовтня 2009 року. Рахунок було виставлено на адресу компанії Neocom System Ltd, зареєстрованої в той час в Белізі. Він містив номер рахунку, маршрутний номер і поштову адресу, які збігаються з даними рахунку Манафорта в одному з банків у Вірджинії. Відомості про цю транзакцію збігаються із записом у "чорній бухгалтерії" ПР, де стоїть ім'я Манафорта.

Інший платіж на $455 тис., документальні відомості про який має агентство, здійснено в листопаді 2007 року компанією Graten Alliance Ltd, зареєстрованою в Белізі. Він також збігається з записами в "чорній бухгалтерії", зазначає AP.

У коментарі агентству Манафорт не заперечував, що його компанія отримала ці кошти. Водночас він підкреслив, що будь-які перекази на адресу його компанії є законними платежами за надану ним політичну консультацію. Манафорт додав, що виставив своїм клієнтам рахунок, а платежі були здійснені за допомогою переказу в американський банк. За його словами, платежі проводили з урахуванням "фінансових інститутів і порядку, які обрав клієнт".

Як повідомляє Reuters, Манафорт планує зареєструватися в Міністерстві юстиції США як іноземний агент. Як зазначають, Манафорт закінчив роботу на іноземного клієнта задовго до того, як почав роботу на Трампа. "Ще до виборів 2016 року Манафорт обговорював із федеральною владою доцільність реєстрації згідно з FARA деяких з його попередніх політичних робіт", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, в серпні минулого року Полу Манафорту довелося подати у відставку з посади голови передвиборного штабу Трампа на тлі скандалу, що розгорівся після публікації в New York Times, в якій повідомляли деякі подробиці його роботи в Україні. Манафорт був одним з ключових радників Януковича, який утік до Росії в лютому 2014 року.

За інформацією New York Times, у так званій "комірній книзі" Партії регіонів України були записи про незадекларовані платежі Манафорту готівкою на загальну суму 12,7 млн доларів в період з 2007-го по 2012 рік.

Сам Пол Манафорт заявив після цієї публікації, що "ніколи не отримував жодного нелегального платежу".

67-річний лобіст і політтехнолог Пол Манафорт був активним учасником американських виборчих кампаній останніх чотирьох десятиліть і консультував, крім Трампа, дуже різних кандидатів - від Джона Маккейна і Боба Доула до обох президентів Бушів.

Серед зарубіжних клієнтів Манафорта, крім скинутого президента України Віктора Януковича, преса називала таких одіозних персонажів, як філіппінський диктатор Фердінанд Маркос і багамський прем'єр-міністр Лінден Піндлінг, звинувачений у зв'язках з наркобаронами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram