ГоловнаПолітика

Зубко, Клімкін, Нищук, Гриневич і Полторак найрезультативніші міністри, - КВУ

Рада ухвалює в середньому 50% законопроектів, розроблених МЗС.

Зубко, Клімкін, Нищук, Гриневич і Полторак найрезультативніші міністри, - КВУ

Комітет виборців України (КВУ) оприлюднив дослідження "Річниця уряду: чи вдалося Гройсману налагодити співпрацю з Радою", виконане в рамках проекту "Дослівно", в якому стверджує, що окремі міністри чинного уряду відзначилися продуктивністю, повідомляє 112.ua.

"Серед найпродуктивніших міністрів уряду Гройсмана міністр регіонбуду Геннадій Зубко, міністр закордонних справ Павло Клімкін, міністр культури Євген Нищук, міністр освіти Лілія Гриневич і міністр оборони Степан Полторак. Законопроекти, розроблені їхніми міністерствами, найчастіше ухвалює Верховна Рада", - йдеться в повідомленні.

Учасники проекту "Дослівно", відзначають, що Рада ухвалює в середньому 50% законопроектів, розроблених МЗС, 38% - Мінрегіонбуду, 33% - Міносвіти і Мінкультури, 31% - Міноборони.

Також високі показники результативності (51%) в Мінфіну, який очолює Олександр Данилюк.

"Однак результативність Мінфіну швидше пов'язана не з персоною міністра, а зі статусом міністерства. Саме Мінфін розробляє більшість законопроектів, що стосуються державних витрат і які активно підтримує Кабмін", - зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

З 4 законопроектів МЗС два стали законами, з 16 законопроектів Мінрегіонбуду законами стали 3 і ще 3 були прийняті в першому читанні, з 6 законопроектів Міносвіти 2 стали законами, з 3 законопроектів Мінкультури законом став 1, з 13 законопроектів Міноборони три стали законами.

Позитивну динаміку також демонструє Міністерство інфраструктури Володимира Омеляна. Як правило, кожен четвертий законопроект Мінінфраструктури стає законом.

Антилідером рейтингу є міністр економрозвитку Степан Кубів і міністр соцполітики Андрій Рева. Саме ці міністерства найбільше законопроектів подали, однак менше ніж 20% з них стали законами. З 32 законопроектів Міністерства економрозвитку законами стали лише 4, з 40 законопроектів Мінсоцполітики - 4.

"Очевидно, що бажання депутатів ухвалювати урядові закони залежить не тільки від конкретного міністра, а й від відповідного напряму реформи. Наприклад, законопроекти в сфері децентралізації природно мають більше шансів бути ухваленими. Однак, якщо Міністерство подає в парламент три десятки законопроектів, а з них ухвалюють 3-4, то це не є нормальним. Відповідні міністри повинні краще працювати з Радою, або ж результативність їх роботи буде під питанням", - зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

Варто відзначити, проект "Дослівно" аналізує політичні сили, а також те, як окремі політики виконують свої обіцянки. Експерти Комітету виборців перевіряють і досліджують публічні висловлювання політиків, законотворчі ініціативи, виборчі програми.

У рамках проекту були презентовані аналітичні дослідження: "Хто саботує проведення реформи децентралізації в Україні", "Як парламентські фракції виконують свої обіцянки в частині соціальної політики", "Два роки Верховної Ради: як фракції виконують свої передвиборчі програми" і "Аналіз фінансових звітів партій: на що пішли державні гроші".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram