ГоловнаПолітика

Рада відхилила нову редакцію закону про Конституційний Суд

Розгляд більш ніж 900 поправок до законопроекту тривав у парламенті понад вісім годин.

Рада відхилила нову редакцію закону про Конституційний Суд
Фото: www.ccu.gov.ua

Верховна Рада відмовилася ухвалити нову редакцію закону "Про Конституційний Суд".

За прийняття в цілому законопроекту №5336-1 проголосували 179 депутатів з мінімально необхідних 226.

Голова парламенту Андрій Парубій чотири рази ставив на голосування питання про повернення законопроекту на доопрацювання у комітет. Ця пропозиція набрала максимум 223 голоси. Після цього він оголосив, що законопроект вважається відхиленим.

Розгляд більш ніж 900 поправок до законопроекту тривав у парламенті понад вісім годин.

Найбільше зауважень депутатів від фракції ВО "Батьківщина" було щодо передбаченої зарплати суддям КС, яку хотіли встановити на рівні 200 тис. гривень. Також нардепи виступили проти ініціативи профільного комітету прописати в прикінцевих положеннях законопроекту скасування процедури таємного голосування за призначення та звільнення уповноваженого з прав людини.

Цей законопроект передбачав зміну структури, повноважень та процедури відбору суддів КС, а також запровадження інституту конституційної скарги, який полягає в тому, що громадянин може звернутися до КС, якщо вважає, що застосований в останньому судовому рішенні у його справі закон не відповідає Конституції.

Крім того, пропонувалося запровадити конкурсний порядок відбору кандидатур на посаду судді КС.

Нагадаємо, раніше заступник глави Адміністрації Президента Олексій Філатов у коментарі LB.ua заявив, що має надію на прийняття законопроекту про КС в цілому до великодньої перерви в роботі Верховної Ради (з 17 квітня по 15 травня).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram