ГоловнаПолітика

"Нацкорпус" зірвав диктант у київському офісі Росспівробітництва

"Чому вони блокують доступ, це ж порушення Конституції?"

"Нацкорпус" зірвав диктант у київському офісі Росспівробітництва
Фото: facebook.com / Ленур Ислямов

Кілька десятків представників праворадикальної партії "Національний корпус" Андрія Білецького вранці в суботу зірвали диктант з російської мови, який мав відбутися в київському офісі російського федерального агентства Росспівробітництво на Борисоглібській вулиці.

"Будівлю заблокували активісти праворадикального угруповання "Національний корпус", припинено доступ, лунали погрози фізичної розправи", - розповів "Інтерфаксу-Україна" керівник прес-служби представництва Світлана Волиненко.

"Поліція приїхала за викликом досить оперативно, спостерігала, а потім вступила в переговори. Зараз вони тимчасово зняли блокаду до 13:00. Оскільки у нас диктант на 14:00 призначено, вони о 13:00 повернуться проконтролювати, чи будемо ми. Але не зрозуміло, чому вони повинні контролювати? Чому вони блокують доступ, це ж порушення Конституції, є свобода пересування", - зазначила Волиненко.

Тим часом на сайті Росспівробітництва вже з'явилося повідомлення про те, що диктанту в Києві не буде.

"Тотальний диктант", який повинен був пройти в тому числі в Києві, щорічна освітня акція в формі добровільного диктанту для всіх бажаючих. У 2016 році, наприклад, диктант написали понад 146 тисяч осіб в 732 містах 68 країн.

У 2017 році акція "Тотальний диктант" відбудеться 8 квітня. Текст для диктанту в цьому році створив письменник Леонід Юзефович.

Нагадаємо, що в минулому році націоналісти зірвали презентацію книги Петра Толочка "Звідки пішла руська земля", яка теж повинна була відбуватися в будівлі Росспівробітництва.

Федеральне агентство у справах СНД (Росспівробітництво) засновано в 2008 році, яке підвідомче МЗС Росії. У числі пріоритетних завдань організації - розробка проектів і програм, які спрямовані на підтримку російської мови, популяризацію російської культури, освітніх послуг і допомогу росіянам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram