ГоловнаПолітика

Рада надала особам передпенсійного віку перевагу в збереженні робочого місця при скороченнях

Тим, кому залишилася пара років до пенсії, складно знайти нову роботу.

Рада надала особам передпенсійного віку перевагу в збереженні робочого місця при скороченнях
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада в четвер ухвалила законопроект №5564, який надає особам передпенсійного віку переважне право на збереження робочого місця при скороченні штату.

З цією метою вносяться зміни до статті 42 Кодексу законів про працю, де складено список тих, кого повинні звільняти в останню чергу. Крім працівників передпенсійного віку, там ще дев'ять категорій, наприклад, сімейні за наявності двох або більше утриманців, студенти, які працюють, учасники бойових дій, винахідники і т.п.

Законопроект передбачає, що при рівних умовах продуктивності праці та кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається працівникам, яким залишилося менш ніж три роки до настання пенсійного віку.

"Часто при скороченні робочих місць таких працівників звільняють роботодавці, з огляду на поширені хибні стереотипи, що ця категорія працівників демонструє більш низький коефіцієнт праці порівняно з іншими працівниками. Кодекс законів про працю України забороняє дискримінацію працівників за віком (стаття 21 набула чинності 26.11. 2015 року), але водночас, як свідчать соціологічні та наукові дослідження, така практика продовжується, зокрема під час звільнення працівників. Особливу тривогу викликає той факт, що особам, яким залишилося кілька років до досягнення пенсійного віку, доволі складно знайти нову роботу", - йдеться в пояснювальній записці до проекту.

Законопроект підтримали 239 народних депутатів (за основу і в цілому).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram