ГоловнаПолітика

Україна пообіцяла МВФ безпеку для відділень Сбербанку

Влада повинна неупереджено ставитися до банків з російським держкапіталом.

Україна пообіцяла МВФ безпеку для відділень Сбербанку
Фото: Макс Требухов

Україна пообіцяла Міжнародному валютному фонду забезпечити безпеку для відділень банків з російським державним капіталом.

Про це йдеться в додатковому листі про наміри, надісланому МВФ, який підписали Президент, прем'єр-міністр, голова НБУ і міністр фінансів.

У ньому сказано, що влада рішуче налаштована дотримуватися верховенства права і забезпечувати заходи захисту і безпеки офісів і відділень цих банків для того, щоб вони могли продовжувати свою безперебійну роботу, незважаючи на потужну негативну суспільну реакцію українців. "Заради інтересів національної безпеки ми наклали обмеження на проведення операцій цими банками зі своїми материнськими установами та повідомили про такі заходи виконавчу раду МВФ. Ми послабимо ці обмеження тільки-но ситуація з безпекою дозволить це зробити", - йдеться в листі.

Оскільки згадані вище банки є платоспроможними і продовжують дотримуватися пруденційних вимог, влада обіцяє неупереджено ставитися до цих банків. "Ми домовилися забезпечити цим банкам доступ до необхідної підтримки ліквідності, за необхідності, включаючи екстрену підтримку ліквідності з боку НБУ", - йдеться в документі.

Нагадаємо, 27 березня російський Сбербанк оголосив про продаж свого українського дочірнього банку. Покупцями виступили громадянин Великобританії Саїд Гуцерієв, син російського мільярдера Михайла Гуцерієва (компанії "Русснефть", "Нефтіс", "Бінбанк"), а також Гусельников, який у "нульових" роках працював у "Бінбанку", а зараз є основним акціонером латвійського Norvik Banka.

Після оголошення про угоду (яка поки що не підтверджена Національним банком України) партія "Національний корпус" скасувала блокаду центрального офісу Сбербанку і дозволила розібрати бетонну стіну, якою були закладені вітрини відділення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram