ГоловнаПолітика

Ємець: група членів ВККС застосувала власну методику оцінки робіт конкурсантів у Верховний Суд

Нардеп розповів подробиці конкурсу до Верховного Суду

Ємець: група членів ВККС застосувала власну методику оцінки робіт конкурсантів у Верховний Суд
Фото: Макс Требухов

Народний депутат від фракції "Народний фронт" Леонід Ємець заявляє, що деякі члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів застосували власну методику оцінки робіт під час другого етапу конкурсу до Верховного Суду. Про це він заявив в інтерв'ю LB.ua.

"Група членів ВККС, яка перевіряла роботи конкурсантів у адмінпалату, застосувала власну методику оцінки робіт, яка кардинально відрізнялася від тієї, що була застосована в інших палатах. Відрізнялася - це м'яко кажучи. Фактично ця методика суперечила правилам і вимогам, які ВККС озвучила на стадії підготовки до проведення другого етапу конкурсу", - зазначив Ємець, який брав участь у конкурсі до Верховного Суду.

Метою написання рішення суду, за словами депутата, повинна була бути перевірка вміння формувати мотиваційну частину судового рішення, способу мислення конкурсанта і застосування ним знань у галузі права.

"ВККС заздалегідь визнавала неможливість написання повноцінного судового рішення, враховуючи, зокрема, обмежений час - п'ять годин, з яких понад годину потрібно витратити на ознайомлення зі справою. Крім того, було заборонено користуватися судовою практикою, рішеннями Конституційного Суду і Європейського суду з прав людини. Все це не давало можливості повноцінно оперувати всіма необхідними інструментами для прийняття рішення по суті справи", - пояснив нардеп.

До трійки, яка перевіряла роботи учасників конкурсу в адміністративну палату, додав Ємець, увійшов Юрій Тітов. "Як виявилося згодом, він - кум Сергія Ківалова, який, нагадаю, був керівником профільного комітету парламенту з питань судової системи за часів Януковича. Ба більше, Тітов є членом наглядової ради Одеської національної юридичної академії Ківалова. До складу цієї трійки увійшли також Тетяна Весельская і Андрій Василенко", - сказав Ємець.

Ці члени ВККС, за словами нардепа, оцінювали роботи конкурсантів за правильністю/неправильністю вирішення справи по суті. "Такий висновок я зміг зробити, поспілкувавшись із певною кількістю конкурсантів та отримавши інсайдерську інформацію з ВККС. Знову ж таки, щоб таким чином оцінювати роботи Тітов, Весельська і Василенко, очевидно, повинні були визначити єдине правильне рішення в конкретному прикладі. Тобто повинні були збиратися і радитися з цього приводу. А це прямо суперечить ідеї оцінювання робіт кожним членом ВККС окремо, в анонімному режимі. Вони також вирішили, що роботи, які не відповідають їхньому правильному рішенню, втрачають половину балів (максимум - 120)", - розповів Ємець.

"План «реваншистів» (представників колишньої влади, - ред.) полягав у тому, щоб зупинити конкурс до Верховного Суду. Термін його проведення визначено в законодавстві і становить півроку. Отже, оголосити новий конкурс було б неможливо. Такого безладу тільки чекає Конституційний Суд, до складу якого досі входить п'ять суддів, які вчинили конституційний переворот на користь Януковича. Нагадаю також, що нинішній склад Верховного Суду звернувся до КС (у жовтні 2016 року, - ред.) для визнання судової реформи неконституційною в частині ліквідації Верховного Суду і вищих спеціалізованих судів", - зазначив Ємець.

Нагадаємо, після другого етапу конкурсу до Верховного Суду - практичного завдання з написання судового рішення - зі змагання вибули 182 учасники. Згодом Вища кваліфікаційна комісія повернула в конкурсні перегони 44 кандидатів, які в підсумку першого і другого етапу набрали прохідний бал. Серед вибулих із конкурсу, зокрема, виявився суддя Верховного Суду Олександр Волков, народні депутати Руслан Сидорович (фракція "Самопоміч") і Леонід Ємець ("Народний фронт"). Останній набрав найменшу кількість балів - 29 - серед усіх конкурсантів, які претендують на посаду судді у Вищій адміністративній палаті Верховного Суду. Хоча на попередньому етапі (тестуванні) показав високий результат і отримав 77 балів із 90.

Заступник голови Адміністрації Президента Олексій Філатов вважає, що новий склад Верховного Суду слід сформувати щонайпізніше в червні цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram