ГоловнаПолітика

Костянтинівка перейменувала вулицю для створення 50-кілометрового проспекту Олекси Тихого

Проспект стане найдовшим в Україні.

Костянтинівська міська рада 30 березня перейменувала Правобережну вулицю в рамках створення 50-кілометрового проспекту Олекси Тихого, який простягнеться до Слов'янська.

Про це повідомив у фейсбуці голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський.

Ідея такого проекту народилася рік тому в активістів краєзнавчого об'єднання "Товариство Олекси Тихого". Суть ініціативи полягає в тому, щоб створити один "наскрізний" проспект, що з'єднує чотири великі міста на Донбасі Костянтинівку, Дружківку, Краматорськ і Слов'янськ.

Низку перейменувань було проведено в рамках декомунізації, але не заповненими залишалися три ділянки: вулиця Танкістів у Краматорську, Криворізька і Сучасна вулиці в Слов'янську, а також Правобережна в Костянтинівці.

Після завершення перейменувань по всьому проспекту буде введено наскрізну нумерацію будинків.

Олекса Тихий - український дисидент, публіцист, педагог, правозахисник. Народився в 1927 році на хуторі біля Дружківки. У 1956 році Тихого засудили за звинуваченням в антирадянській діяльності і відправили в табори на 7 років. Після звільнення повернувся на Донбас, а в 1976 році увійшов до числа засновників Української Гельсінської групи.

Через рік його знову заарештували і засудили на 10 років. У 1984 році Олекса Тихий помер в одній із в'язниць Пермської області. Незадовго до розпаду СРСР його прах перепоховали в Києві на Байковому кладовищі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram