ГоловнаПолітика

Лубківський закликає МЗС відреагувати на заяву Росії щодо "мовного геноциду і насильницької українізації"

Реакція повинна бути швидкою і гучною, вважає дипломат.

Лубківський закликає МЗС відреагувати на заяву Росії щодо "мовного геноциду і насильницької українізації"

Надзвичайний і Повноважний Посол України Маркіян Лубківський вважає, що МЗС України повинно аргументовано й адекватно відреагувати на заяву представника МЗС РФ Марії Захарової.

 "Це не Україна, а Росія, як правонаступниця Російської імперії і СРСР, уже не одне століття сповідує політику мовного геноциду щодо України, сусідніх із нею держав і народів", - написав він у своєму Фейсбуці.

Лубківський зазначив, що віхами цієї геноцидної політики, зокрема, є: укази Петра I про заборону книгодрукування українською мовою, укази Катерини II про заборону викладання українською мовою в Києво-Могилянській академії, Валуєвський циркуляр від 1863 р., Ємський указ від 1876 р., антиукраїнські укази уряду Столипіна, знищення режимами Леніна і Сталіна української інтелігенції і селянства, антиукраїнська політика комуністів. "Цей ланцюжок можна розширити і продовжити...", - зазначає дипломат.

Маркіян Лубківський також наголосив: Росія сьогодні не тільки не забезпечує, а й порушує всі права національних громад, зокрема української, яка не має можливості повноцінно навчати своїх дітей українською мовою: серед 2 мільйонів українців у Росії лише менше двохсот дітей вивчають українську мову як предмет або факультативно.

“А ліквідація української бібліотеки в Москві?! А закриття федеральних організацій українців Росії, зокрема Об'єднання українців Росії та Федеральної національно-культурної автономії українців Росії?! А утиски кримських татар на анексованній Росією території України?! Це не геноцид?!" - обурюється він. Тому МЗС України повинно реагувати на заяви Росії, подібні до сьогоднішньої, швидко, гостро і голосно - на весь світ, наполягає Маркіян Лубківський.

Нагадаємо, сьогодні офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова звинуватила Україну в мовному геноциді та насильницькій українізації".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram