ГоловнаПолітика

Богомолець запропонувала кримінальну відповідальність за приховування чиновниками множинного громадянства

У Раді почали з'являтися альтернативні законопроекти про подвійне громадянство.

Богомолець запропонувала кримінальну відповідальність за приховування чиновниками множинного громадянства
Фото: Макс Требухов

Народний депутат України Ольга Богомолець (факція "Блок Петра Порошенко") 29 березня зареєструвала законопроект №6178-2, в якому пропонує ввести кримінальну відповідальність за приховування чиновниками множинного громадянства.

"Якщо людина, усвідомлюючи, що має намір управляти державою, стати народним депутатом, чиновником, зберігає громадянство іншої держави, для нього має настати кримінальна відповідальність, без штрафів", - цитує Богомолець агентство "Інтерфакс-Україна".

Парламентарій пропонує передбачити в Кримінальному кодексі України відповідальність за таке порушення у вигляді позбавлення волі на термін від 3 до 5 років. При цьому, на її думку, штрафів за таку провину бути не повинно, оскільки це може створити механізм "відкупу" від порушень.

Богомолець пропонує зобов'язати всіх українців повідомляти про отримання громадянства або підданства іншої держави, а позбавляти українського громадянства - лише чиновників із множинним громадянством.

"Поданий мною альтернативний президентському законопроект - результат не тільки роботи моєї і моєї команди, але також наслідок звернення, що його я отримала від українців, які проживають за кордоном. Це не одиниці, а десятки тисяч людей, які в зв'язку з відсутністю роботи на Батьківщині змушені були виїхати за кордон", - сказала депутат.

За словами народного депутата, вона отримала звернення від представників діаспори в США, Португалії, Італії, Ірландії, Іспанії, Норвегії, Чехії, Фінляндії, обурених президентським законопроектом з приводу подвійного громадянства.

"Ми обурені політичним кроком президента, мета якого - відрубати здорову гілку генетичного дерева світового українства та який є спробою позбавити громадянства більш ніж 5 млн українців за кордоном. Тих українців, які роками підтримують економіку своєї Батьківщини щорічними багатомільярдними інвестиціями. Тих українців, які стали волонтерами та допомогли поставити на ноги знищену українську армію", - йдеться в тексті звернення, яке роздали під час заходу журналістам.

Автори звернення також висловилися за те, щоб зобов'язати державних службовців і допущених до держтаємниці осіб мати тільки українське громадянство.

Богомолець додала, що має намір передати президентові України лист-звернення, де висловлена позиція українських громад за кордоном щодо президентського законопроекту щодо подвійного громадянства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram