ГоловнаПолітика

У Мінську домовилися про перемир'я на Донбасі з 1 квітня

У питанні обміну полоненими прогресу досягти не вдалося.

У Мінську домовилися про перемир'я на Донбасі з 1 квітня
Здание гостиницы в Минске, где собираются переговорщики
Фото: solydarnist.org

Учасники переговорів у Мінську з врегулювання конфлікту на Донбасі погодили режим припинення вогню з 1 квітня.

Про це повідомила в фейсбуці прес-секретар представника України в Тристоронній контактній групі Леоніда Кучми Дарина Оліфер.

"Напередодні великодніх свят Тристороння контактна група привітала рішучість усіх учасників Мінського процесу забезпечити повне дотримання режиму припинення вогню, яка набуде чинності з 1 квітня 2017 року. Крім того, з 1 квітня, до поминальних днів, заплановано істотне прискорення процедури перетину лінії зіткнення на КПВВ, зокрема, планується продовжити роботу пунктів перетину в ранкові та вечірні години", - написала вона.

На переговорах українська сторона ще раз звернула увагу на те, що визнання на території Росії документів, виданих самопроголошеними владою ОРДЛО; захоплення державних і приватних підприємств України, а також іноземних компаній на непідконтрольній Україні частині Донбасу і введення рубля на території ОРЛО; псевдоуказ про кордон ОРДО став грубим порушеннями Мінських угод і змусив Україну обмежити переміщення вантажів через лінію дотику.

"Чергові спроби Держдуми Росії внести зміни в законодавство РФ, спрямовані на подальшу легітимізацію квазідержавних процесів в ОРДЛО, ми розцінюємо як чергову спробу торпедування Мінського процесу", - написала Оліфер.

У рамках засідання Тристоронньої контактної групи українська сторона поставила питання про неухильне дотримання українського законодавства на території ОРДЛО.

У гуманітарній підгрупі продовжилася робота з проблем звільнення полонених.

"Представники ОРДЛО в черговий раз відхилили пропозицію української сторони і координатора гуманітарної підгрупи від ОБСЄ про участь в цьому процесі Міжнародного Комітету Червоного Хреста і Комітету з прав людини ООН", - повідомила Оліфер.

Україна також підтвердила свою позицію, що перехід до виконання політичних пунктів Мінської угоди можливий тільки після повного і стійкого припинення вогню, виведення російських озброєнь і військових формувань, контролю над кордоном з боку СММ ОБСЄ.

Нагадаємо, напередодні Кучма заявив про необхідність зустрічі лідерів "нормандської четвірки", оскільки переговори на більш низькому рівні зайшли в глухий кут.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram