ГоловнаПолітика

Польща закрила всі консульства в Україні до забезпечення їхньої безпеки

За охорону диппредставництв відповідальна приймаюча держава, відзначили в МЗС країни.

Польща закрила всі консульства в Україні до забезпечення їхньої безпеки
Фото: EPA/UPG

Поки не будуть виконані вимоги Польщі щодо охорони дипломатичних і консульських представництв, всі консульства Польщі в Україні будуть закриті.

Про це повідомило посольство Польщі в Україні з посиланням на результати зустрічі віце-голови відомства Яна Дзедзічака з послом України в Варшаві Андрієм Дещицею.

"Під час розмови віце-міністр Я.Дзедзічак висловив глибоку стурбованість і обурення фактом обстрілу Генерального Консульства Польщі в Луцьку. Він наполегливо зажадав, щоб українська сторона застосувала рішучі і негайні дії з метою виявлення та покарання виконавців, а також забезпечила ефективну цілодобову охорону польських дипломатично-консульських установ, акредитованих на території України", - йдеться в повідомленні.

Польська сторона зазначила, що, згідно з положеннями Віденської конвенції про консульські відносини, держава, яка приймає представництво, зобов'язана використовувати всі відповідні кошти для того, щоб запобігти будь-які замахи на консульських працівників, а також на місця їх служби.

"Одночасно віце-міністр Я.Дзедзічак повідомив, що до часу, поки вищеназвані очікування Польської сторони не будуть виконані, всі польські консульські установи в Україні будуть закриті. Незважаючи на закриття консульських установ, консули Республіки Польща будуть надавати необхідну допомогу громадянам Польщі", - повідомляє посольство Польщі.

Нагадаємо, що в ніч з 28 на 29 березня було обстріляно консульство Польщі в Луцьку. Снаряд випущено з гранатомета і він потрапив у стіну за 20 сантиметрів від вікна приміщення, в якому спав співробітник консульства. Пошкоджено фасад будівлі, ніхто не постраждав.

Влада України заявила, що за інцидентом стоять російські спецслужби.

Національна гвардія і Національна поліція посилили охорону консульств і посольств, а також представництв іноземних держав у зв'язку з обстрілом генерального консульства Польщі в Луцьку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram