ГоловнаПолітика

Голова НАЗК: декларації подаються, але публічна частина реєстру закрита для доступу

Корчак не відкидає, що реєстр "поклали" навмисно.

Голова НАЗК: декларації подаються, але публічна частина реєстру закрита для доступу
Фото: prioritet.org

Голова Національного агентства з протидії корупції Наталія Корчак заявила, що реєстр електронних декларацій відновив роботу, але без публічної частини. Це означає, що подати декларації можна, але інші користувачі не зможуть подивитися їх.

Про це вона сказала журналістам перед засіданням уряду в середу.

"Декларації подаються, однак публічна частина закрита для доступу, щоб систему не навантажувати в піковий період", - заявила Корчак.

На її думку, проблеми з реєстром триватимуть аж до 1 травня, коли завершується термін подачі декларацій, у зв'язку з великим навантаженням. Щоб уникнути цього, потрібно повністю переписувати програмне забезпечення, вважає Корчак.

"Заповнення декларації не повинно відбуватися в режимі он-лайн. Повинна бути якась програма, де заповнили декларацію на комп'ютері через особистий кабінет, як податкову декларацію, а потім, коли готові її подати, завантажили в систему", - сказала вона.

Також Корчак наголосила, що НАЗК не несе відповідальності за роботу реєстру е-декларації, оскільки його підтримкою і адмініструванням займається сторонній підрядник.

"Цей реєстр потрібно модернізувати, підійти професійно, по-новому написати програму, створити центр обробки даних, щоб Національне агентство демонструвало свою незалежність не тільки шляхом призначення членів, а щоб Національне агентство було власником реєстру і могло здійснювати адміністрування. Але для цього потрібно елементарно мати приміщення для розміщення серверного устаткування", - сказала вона.

Корчак також не відкидає, що Держспецзв'язку дали вказівку навмисне "покласти" реєстр з метою політичної розправи з НАЗК.

Нагадаємо, кампанія декларування за 2016 рік добігає кінця 30 квітня 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram