ГоловнаПолітика

За ініціативою України Радбез ООН обговорив загострення ситуації в Абхазії і Південній Осетії

РФ закликали припинити окупацію грузинських територій.

За ініціативою України Радбез ООН обговорив загострення ситуації в Абхазії і Південній Осетії

На прохання грузинської сторони 28 березня Україна ініціювала в Раді Безпеки ООН обговорення питання постійного загострення ситуації на території Грузії, насамперед у регіонах - Абхазії і Південній Осетії - внаслідок провокаційних дій Росії.

Про це в ексклюзивному коментарі LB.ua повідомив постійний представник України при ООН Володимир Єльченко.

Делегація України привернула увагу Ради Безпеки до проведення так званих "Парламентських виборів в Абхазії (12 і 26 березня) і запланованих на 2017 рік проведення так званих "Референдумів" у Південній Осетії щодо зміни назви цієї окупованої території Грузії і її нелегітимного входження до складу РФ.

Українська делегація також поінформувала членів Радбезу щодо подальшої мілітаризації Абхазії і Південної Осетії, а також про порушення прав людини окупаційною владою цих регіонів.

"Провокаційні дії РФ мають схожість з політикою мілітаризації в Криму і повним нехтуванням російською стороною прав людини на українському півострові", - зазначив Володимир Єльченко на засіданні Ради Безпеки.

Делегація України також запропонувала членам Ради прийняти заяву для преси, яка б підтверджувала суверенітет і територіальну цілісність Грузії. Водночас, ця ініціатива була заблокована Росією.

Переважна більшість держав-членів РБ ООН засудили агресивну політику РФ, висловили повагу до суверенітету і територіальної цілісності Грузії і закликали Москву припинити окупацію грузинських територій.

Українська делегація планує і надалі тримати грузинське питання у порядку денному Ради Безпеки ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram