ГоловнаПолітика

У багатстві Ляшка виявили корупційний слід

Політик нібито пов'язаний з переможцем тендерів на закупівлю пожежних машин.

У багатстві Ляшка виявили корупційний слід
Фото: bihus.info

Лідер Радикальної партії Олег Ляшко причетний до корупційної схеми закупівлі пожежних машин для Держслужби з надзвичайних ситуацій, йдеться в розслідуванні програми "Наші гроші з Денисом Бігусом".

Зазначають, що за останній рік Ляшко з дружиною придбали нерухомості приблизно на 20 млн грн.

Зокрема, на початку 2016 року цивільна дружина Олега Ляшка Росіта Сайранен, яка ніколи не мала власного бізнесу, придбала в Києві земельну ділянку на 600 кв. м. Цільове призначення землі - для сільського господарства, однак на ділянці вже зведено двоповерховий будинок на 300 кв. м. Цього будинку ще немає в е-декларації нардепа.

На початку 2017 року Олег Ляшко купив будинок на 550 кв. м і дві земельні ділянки загальною площею 0,6 га в смт Козин (Конча-Заспа). Загальна вартість - 15 млн грн. В інтерв'ю журналістам програми Ляшко заявив, що будинок придбав у кредит. Однак ні в декларації, ні у виписці на нерухомість даних про кредит або іпотеку немає.

Журналісти стверджують, що статки Ляшка мають корупційне походження.

Зазначено, що у своїй декларації нардеп вказав продаж нерухомості компанії "Асфа Лайн", зареєстрованій у Чернігівській області. Предмет продажу - двоповерхова споруда в центрі Прилук. І до, і після продажу в ній розміщується регіональний офіс Радикальної партії.

Компанія "Асфа Лайн" пов'язана з головою Чернігівського відділення Радикальної партії, депутатом Чернігівської обласної ради, екс-заступником голови Держслужби з надзвичайних ситуацій Олегом Авер'яновим.

У програмі зазначено, що до 2009 року пожежні автомобілі не тільки для ДСНС, а й на імпорт випускало державне підприємство "Прилуцький завод протипожежного і спеціального машинобудування "Пожспецмаш". Однак підприємство збанкрутувало, а його майно було розподілено між кількома компаніями, зокрема пов'язаними з Авер'яновим.

2009 року, через рік після банкрутства держпідприємства, ДСНС переказала на рахунок приватної фірми з однойменною назвою "Завод Пожспецмаш", яким керував Авер'янов, 263 млн грн за постачання пожежної техніки.

Однак як зазначають у програмі, компанія не має виробництва. Фірма переказувала гроші на інше ТОВ зі схожою назвою - "Виробниче підприємство "Пожспецмаш", співзасновником якого була теща Олега Авер'янова. Фірма тещі через ланцюжок фіктивних компаній закуповувала російські машини, вартість яких зросла вдвічі.

Після тендерної угоди обидва приватні "Пожспецмаші" ліквідували. На виробничих потужностях колишнього держзаводу утворили компанію "ПК "Пожмашина", яку також пов'язують з Авер'яновим.

Журналісти нагадують, що 2015 року екс-голова ДСНС Сергій Бочковський заявив про тиск на нього з боку Олега Ляшка з метою "вибити" перемогу на тендері ДСНС для "Пожмашини". А після кадрових ротацій, пов'язаних з арештом і звільненням Бочковського, Авер'янов отримав крісло заступника голови ДСНС.

Незабаром після його призначення ДСНС провела тендер на закупівлю пожежних машин на 92 млн гривень. ДСНС відхилила всі пропозиції, крім "Пожмашини" і "Ман трак енд бас Юкрейн". Перемогла на тендері остання фірма. Проте слідство встановило, що Авер'янов як заступник голови ДСНС увійшов у змову з комерційними директорами німецького представництва: після перемоги німців дві третини виграшу вони переказали "Пожмашині". Досудове розслідування в цій справі не завершено.

Незважаючи на це, 2016 року фірма отримала ще понад 400 мільйонів гривень за постачання пожежної техніки.

"Ці гроші потрапили в бюджет не без участі радикально налаштованого Олега Ляшка. Наприкінці 2015 року фракція Радикальної партії відмовлялася голосувати за "корупційний бюджет", поки в нього не включили власне ці 400 мільйонів на закупівлю пожежної техніки. Після успішної участі в тендері Олег Ляшко і Олег Авер'янов з букетами троянд їдуть святкувати перемогу на завод, з яким нібито не пов'язані. Протягом року після закупівлі Ляшко витратить на нерухомість 20 мільйонів гривень", - підсумували журналісти.

Нагадаємо, в поданій восени 2016 року електронній декларації Ляшко зазначив, що зберігає 740 тис. доларів, 90 тис. євро і 890 тис. гривень готівкою, ще понад 2 млн гривень розміщено на банківських рахунках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram