ГоловнаПолітика

Поліція знайшла викраденого заради викупу топ-менеджера УЗ

Валерія Людмирського тримали в підвалі 10 місяців.

Поліція знайшла викраденого заради викупу топ-менеджера УЗ
Фото: facebook.com/arsen.avakov.1

Поліція Київської області знайшла начальника департаменту енергопостачання "Укрзалізниці" Валерія Людмирського, якого викрали вісім місяців тому. За словами голови МВС Арсена Авакова, за звільнення топ-менеджера вимагали 10 мільйонів євро.

Як написав Аваков у фейсбуці, Людмирського знайшли вчора вночі в приватному будинку в селі Фастівець Київської області. Його утримували в спеціально обладнаній схованці-бункері.

За словами потерпілого, били його тільки під час викрадення, в решту часу фізичних тортур не застосовували. Зараз потерпілий перебуває в лікарні, за словами лікарів, його життю і здоров'ю нічого не загрожує.

За підозрою в участі в злочині затримано громадянина РФ (дагестанець) і громадянина України. Проводяться заходи щодо розшуку та затримання організатора та замовника злочину.

За даними слідства, організатор і члени його групи прибули в Україну легально в 2015 році і залишалися на території країни вже незаконно більш ніж два роки. Під час реалізації злочинного задуму вони завербували громадянина України, мотивували його прийняти іслам і за його сприяння купили приватний будинок у селі Фастівець Київської області. Потім у підвалі будинку було обладнано схованку-бункер із двома камерами для тривалого утримання заручників.

Усього за 2015-2016 роки тільки в Київській області було скоєно 12 викрадень. В основному жертвами ставали забезпечені люди, за яких близькі виплачували величезні суми.

"З огляду на тривалу і ретельну підготовку та обладнання бункера, метою ОЗУ було системне викрадення і незаконне утримування людей із метою викупу", - написав Аваков.

Нацполіція перевіряє причетність встановлених учасників викрадення Людмирського до відомих міжнародних ОЗУ. В СБУ було направлено запит перевірити, чи не мають фігуранти справи стосунку до ісламських терористичних груп.

Нагадаємо, Людмирського викрали під час прогулянки з собакою ввечері 18 липня 2016 року. Зловмисники застрелили собаку і, погрожуючи зброєю, змусили потерпілого сісти в їхній автомобіль. Пізніше викрадачі вийшли на контакт з сім'єю з вимогою викупу - 10 мільйонів євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram