ГоловнаПолітика

Суд арештував рахунки київського метро

Мер вимагає скликати РНБО.

Суд арештував рахунки київського метро
Фото: Макс Левин

Виконавча служба за рішенням суду арештувала рахунки комунального підприємства "Київський метрополітен", заявив на засіданні Київради директор КП Віктор Брагінський.

"Рахунки арештовано з 16 березня, і робота підприємства під загрозою", - сказав він.

Як повідомляють на сайті КП "Київський метрополітен", мер Києва Віталій Кличко закликав депутатів Київради звернутися до Верховної Ради, Кабінету Міністрів і СБУ, щоб ініціювати розгляд питання про борг "Київського метрополітену" на РНБО, оскільки ситуація може загрожувати зупинкою столичного метро.

"Нас змушують оплатити старі борги, які хтось брав!" - обурився Кличко.

Арешт рахунків пов'язаний з боргом "Київського метрополітену" перед компанією "Укррослізинг",  підконтрольною російському "Внєшекономбанку".

У липні 2009 року ТОВ "Укррослізинг" виграло тендер на постачання в лізинг київському метро 100 вагонів метро протягом 2009-2014 років. Вагони метро закуповували коштом ЄБРР. Сума договору (з урахуванням графіка лізингових платежів) становила 1,391 млрд гривень (у тому числі вартість вагонів - 800 млн гривень). У період з 2010-го по 2013-й борг зріс до 2 млрд гривень.

У травні минулого року Господарський суд Києва на забезпечення позову "Укррослізингу" заборонив київському метро використовувати ці 100 вагонів, однак через кілька днів скасував заборону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram