ГоловнаПолітика

Рада прийняла два законопроекти про захист прав переселенців

Переміщеним особам дозволили не вказувати місце перебування стаючи на облік.

Рада прийняла два законопроекти про захист прав переселенців
Пансионат, в котором живут переселенцы
Фото: Нелли Вернер

Верховна Рада в четвер, 23 березня, прийняла два законопроекти з метою захисту прав внутрішньо переміщених осіб.

Законопроект №2481, який підтримали 277 нардепів, гарантує переселенцям право на оплату вартості комунальних послуг, електричної та теплової енергії, природного газу в місцях компактного поселення внутрішньо переміщених осіб (гуртожитки, оздоровчі табори, будинки відпочинку, санаторії, пансіонати, готелі) за тарифами, встановленими на такі послуги і товари для населення.

При цьому власники місць проживання переселенців зобов'язані забезпечити встановлення лічильників для обліку спожитих комунальних послуг.

Також прописується, що адресою фактичного проживання внутрішньо переміщеної особи може бути адреса відповідного місця компактного поселення таких осіб.

Законопроект №4022а було ухвалено 281-м голосом. Він скасовує необхідність вказувати відомості про місце перебування в довідці про взяття переселенця на облік.

"Потрібно зараз від Державної міграційної служби, щоб вимушені переселенці до них приходили і ставили цей штамп, і тільки після цього їх могли брати на облік", - зазначив під час обговорення законопроекту голова комітету питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря (фракція "Батьківщина").

Рада виключила з переліку документів, в які вносяться відомості про місце перебування особи, довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram