ГоловнаПолітика

У НСЖУ прокоментували зобов'язання журналістів подавати електронні декларації

Фінансова складова роботи редакцій - це комерційна інформація.

У НСЖУ прокоментували зобов'язання журналістів подавати електронні декларації
Фото: prioritet.org

Національний союз журналістів України вважає неприпустимим зобов'язання засновників і редакторів ЗМІ подавати електронні декларації.

Про це перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко написав у Facebook.

"В умовах, коли перешкоджання роботі журналістів стало нормою, а більшість злочинів проти журналістів залишаються безкарними, спроби звузити права ЗМІ, покласти на них нові обов'язки є неприпустимими. НСЖУ має успішний досвід боротьби з антидемократичними ініціативами. І ми докладемо всіх зусиль, щоб ці антидемократичні ідеї не стали реальністю", - написав Томіленко.

Томіленко зазначає, що інформація про статки та гонорари журналістів у систематизованому вигляді показує, з якими організаціями, творчими командами співпрацює журналіст або ЗМІ в пошуку даних, інформації, зокрема про корупцію чиновників.

"Маючи ці дані, можна чітко усвідомлювати, куди слід натиснути, щоб не вийшла в світ резонансна публікація або розслідування", - пише він.

Також Томіленко зазначає, що фінансова складова роботи редакцій - це комерційна інформація. Схожі ініціативи порушують право підприємств на вільну економічну діяльність.

Раніше повідомлялося, що Рада хоче зобов'язати журналістів заповнювати е-декларації. Така поправка не включена в законопроект про скасування декларування військовими. Її автор - нардеп Тетяна Чорновол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram