ГоловнаПолітика

Холодницький: "Процеси затягування справ у судах є, кожен із них ми будемо висвітлювати"

Вирішити проблему повинен Антикорупційний суд.

Холодницький: "Процеси затягування справ у судах є, кожен із них ми будемо висвітлювати"
Фото: 24tv.ua

Більшість проваджень, які Спеціальна антикорупційна прокуратура передала в суд, досі не потрапили на розгляд по суті через низку обставин, що не залежать від САП. Про це заявив голова САП Назар Холодницький в інтерв'ю програмі "Лівий берег з Сонею Кошкіною".

"Звичайно, є процеси затягування, кожен з них будемо висвітлювати, не мовчати", - зазначив Холодницький, але часто зволікання в розгляді справ має об'єктивний характер, за його словами.

"Ми не звинувачуємо суди безпосередньо в розвалі чи гальмуванні. Ми розуміємо, що країна перебуває в режимі «реформи»: реформа поліції, реформа прокуратури, реформа суду. Третину вакансій суддів не заповнено. Іноді ми бачимо, що трійку суддів об'єктивно не можна сформувати: коли, наприклад, у когось із трьох - через два місяці спливає термін повноважень і цей суддя вже не може слухати справу. А "запасних" суддів немає", - зазначив голова САП.

Саме тому, за словами Холодницького, він і виступає за якнайшвидше створення Антикорупційного суду.

"Не завжди можна говорити про те, що суди винні, адже в них теж реформа, а реформа - це процес болісний. На з'їзді суддів це питання теж порушували: я хотів почути, що ж буде із заповненням й укомплектуванням штатів. Сподіваюся, що судова реформа мине успішно. Але спочатку нам потрібно створити Антикорупційний суд, скільки вже можна про це говорити?!" - зазначив Холодницький.

"Зараз наші провадження слухаються не тільки в Солом'янському суді Києва. Справа судді Бурана, наприклад, у Миколаївській області. І тричі слухання відкладали через те, що підозрюваного не могли доставити до зали суду. Виявляється, на розвезення - одна машина! А везти "вбивць" із "хабарниками" в одній машині забороняють інструкції.

До того ж я мав розмову з деякими суддями в Києві, і навантаження в них - 238 справ на людину. Я приходжу до судді просити про те, щоб розглянув справу, а він мені показує блокнот, де на кожні 15 хвилин розписано справи на два тижні вперед. І каже: «Дивіться, пане прокурор, я вам даю блокнот, впишіть свою справу, куди хочете!» А час розписано з 9-ї ранку до 8-ї вечора", - розповів антикорупційний прокурор.

Але для того, щоб було створено Антикорупційний суд до кінця цього року, потрібно прийняти відповідний законопроект щонайпізніше до кінця червня. Це дасть можливість провести конкурс і набрати суддів. Тоді про старт роботи Антикорупційного суду з 1 січня 2018 року можна буде говорити більш предметно.

Докладно про це читайте в повній версії інтерв'ю "Холодницький: «Терпіть, все буде добре, ми просто робимо свою роботу»".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram