ГоловнаПолітика

Рада прийняла в першому читанні закон про Фонд енергоефективності

Установа буде надавати кредити і гранти на енергоощадність.

Рада прийняла в першому читанні закон про Фонд енергоефективності
Фото: domik.ua

Верховна Рада прийняла в першому читанні закон, яким передбачено створення Фонду енергоефективності.

За прийняття законопроекту №5598 за основу проголосували 227 депутатів при мінімально необхідних 226.

Фонд енергоефективності створять як юридичну особу-фінансову установу з метою сприяння досягненню сукупного енергозбереження в кінцевому споживанні енергоресурсів.

Фонд надаватиме кредити і гранти юридичним і фізичним особам на реалізацію проектів енергоефективності, фінансову оцінку та оцінку ризиків таких проектів, розроблятиме фінансові критерії відповідності для банків, які будуть долучатися до фінансованих фондом проектів.

Крім того, фонд зможе проводити моніторинг і оцінку якості заходів з підвищення енергоефективності, спостерігати за станом реалізації проектів з енергоефективності під час їх виконання і проводити верифікацію проектів після їх завершення.

Кінцевими бенефіціарами фінансування фонду будуть власники (співвласники) будівель або інші особи, яким надано повноваження приймати рішення про проведення поточного або капітального ремонту, реконструкцію, реставрацію, технічне переоснащення відповідної будівлі, в тому числі об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків.

У законопроекті йдеться, що список енергоощадних заходів, які можуть повністю або частково фінансуватися фондом, включає здійснення термомодернізації та значної реконструкції будівель, впровадження ефективних систем моніторингу та управління, встановлення високоефективних опалювальних і охолоджувальних систем та обладнання, а також заміну наявних систем і устаткування на ефективніші.

Фінансування надаватимуть за умови наявності сертифіката енергетичної ефективності будівлі, під модернізацію якого залучають кошти.

Згідно із законопроектом, засновником Фонду енергоефективності буде держава в особі Кабінету Міністрів.

Нагадаємо, Європейський Союз пообіцяв 100 млн євро для наповнення Фонду енергоефективності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram