ГоловнаПолітика

Названо кандидатів на посаду аудитора НАБУ від Кабміну

Комісія аудиторів повинна складатися з трьох осіб - від Ради, Кабміну і Президента.

Названо кандидатів на посаду аудитора НАБУ від Кабміну
Фото: 112.ua

Громадські організації рекомендують Кабінету Міністрів на посаду аудитора Національного антикорупційного бюро колишнього прокурора США Марту Берш, колишнього прокурора Іспанії Карлоса Кастресану або директора Європейського управління боротьби з шахрайством (OLAF) Джованні Кесслера.

Про це представники організацій повідомили на брифінгу.

Берш раніше працювала федеральним обвинувачем у прокуратурі в Каліфорнії, а також очолювала відділ боротьби з організованою злочинністю і керувала боротьбою з шахрайством у сфері цінних паперів.

"Основною заслугою для України є те, що вона домоглася вироку Павлові Лазаренку... Вона дуже добре орієнтується в українських реаліях", - зазначив виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин.

Іншим кандидатом є іспанський прокурор Кастренсана. 2005 року його призначили прокурором із кримінальних справ Верховного суду, а 2007 року делегували на службу в Міжнародну комісію боротьби з безкарністю у Гватемалі (CICIG), де він працював до 2010 року. Він також працював в управлінні ООН, що бореться з наркотиками і злочинністю, і у відділі закупівель ООН. Був обраний членом Ради міжрегіонального науково-дослідного інституту ООН з питань злочинності та правосуддя.

"Він очолював створену ООН міжнародну комісію з боротьби з безкарністю у Гватемалі... Він безліч разів відвідував Україну, а також надає консультації українським правоохоронним органам", - додав Юрчишин.

Третім кандидатом пропонують італійця Кесслера - юриста і прокурора, з лютого 2011 року він генеральний директор Європейського управління боротьби з шахрайством. З 2006 по 2008 рік обіймав посаду італійського верховного комісара з питань боротьби з контрафактною продукцією. З 2014 по 2015 рік був членом конкурсної комісії з відбору кандидатур на посаду директора НАБУ.

"Він зарекомендував себе з найкращого боку. Брав участь у відборі директора НАБУ", - підкреслив Юрчишин.

Ці кандидатури запропоновано від громадських організацій "Реанімаційний пакет реформ", Transparency International Україна і "Центр протидії корупції".

Нагадаємо, згідно зі ст. 26 закону "Про НАБУ", щорічно проводиться незалежна оцінка ефективності діяльності агентства, в тому числі шляхом випадкового аудиту кримінальних проваджень. Цей аудит проводить комісія з трьох осіб, яких щорічно визначають Президент, Верховна Рада і Кабмін.

16 березня Верховна Рада знову не змогла заповнити свою квоту в комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки ефективності діяльності НАБУ. Члени комітету запропонували парламенту розглянути дві кандидатури - британця Найджела Брауна і американця Роберта Сторча. Частина депутатів вважає, що Браун - кишеньковий кандидат влади, який забезпечить їй контроль над НАБУ, оскільки ця комісія може ініціювати звільнення директора Бюро Артема Ситника.

Перша невдала спроба обрати аудитора НАБУ відбулася 23 лютого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram