ГоловнаПолітика

ГПУ визнала Охендовського потерпілим від дій НАБУ (оновлено)

Справу розслідують "за фактом незаконного притягнення до кримінальної відповідальності" голови ЦВК.

ГПУ визнала Охендовського потерпілим від дій НАБУ (оновлено)
Фото: Сергей Нужненко

Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський заявив, що Генеральна прокуратура визнала його потерпілим від дій Національного антикорупційного бюро.

"16 березня слідчий ГПУ вручив мені пам'ятку про процесуальні права і обов'язки потерпілого в кримінальному провадженні, відкритому за фактом незаконного притягнення мене до кримінальної відповідальності службовими та посадовими особами НАБУ", - сказав Охендовський журналістам. Охендовський додав, що після вручення пам'ятки відбувся перший допит його як потерпілого.

При цьому голова ЦВК відмовився назвати прізвища осіб, яких він вважає причетними до скоєння злочину проти нього.

Оновлення. У Генпрокуратурі підтвердили, що визнали Охендовського потерпілим у справі про притягнення його до відповідальності детективами НАБУ.

"Управління з розслідування злочинів, скоєних співробітниками органів з боротьби зі злочинністю Головного слідчого управління Генеральної прокуратури проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками втручання в діяльність державного діяча, службової недбалості детективів НАБУ, залучення явно невинного до кримінальної відповідальності Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою і розголошення даних досудового розслідування щодо Михайла Охендовського", - розповіла спікер генпрокурора Лариса Сарган в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Нагадаємо, 13 грудня 2016 року Охендовському в аеропорту "Бориспіль" співробітники НАБУ вручили повідомлення про підозру в кримінальному провадженні про так звану "чорну бухгалтерію" Партії регіонів. Його підозрюють у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 та ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України (одержання хабарів у великих та особливо великих розмірах особою, яка займає особливо відповідальне становище).

Загальна сума хабарів, інкримінованих детективами підозрюваному, становить близько $161,7 тис., що в еквіваленті за курсом Національного банку України на момент скоєння злочинів становило майже 1,29 млн грн.

21 грудня Солом'янський райсуд Києва обрав Охендовському запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання і відмовився усувати його з посади голови ЦВК.

Наприкінці грудня НАБУ оприлюднило результати (фотокопію) почеркознавчої експертизи "амбарної книги" Партії регіонів, які свідчать про достовірність підписів Охендовського. Напередодні бюро повідомило, що ще одна експертиза підтвердила справжність підписів голови ЦВК.

28 травня 2016 року колишній заступник голови СБУ Віктор Трепак передав НАБУ документи, що підтверджують незаконні виплати Партією регіонів готівки низці колишніх і нинішніх високопоставлених чиновників. За його словами, йдеться про так звану "чорну бухгалтерію" Партії регіонів із загальною сумою хабарів у розмірі близько $2 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram