ГоловнаПолітика

Комітет ВР відмовився затвердити звіт Кабміну з питань податкової та митної політики

"За період, відколи відсторонено від виконання обов'язків Романа Насірова, на митниці фактично почали везти все підряд".

Комітет ВР відмовився затвердити звіт Кабміну з питань податкової та митної політики
Нина Южанина
Фото: Макс Требухов

Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики не підтримав звіт уряду про податкову і митну політику за 2016 рік. Звіт на засіданні Комітету представив міністр фінансів України Олександр Данилюк.

У підсумку лише 5 народних депутатів підтримали звіт, тоді як 13 членів Комітету ВР проголосували за те, щоб його не затверджувати.

Зокрема, під час дискусій щодо звіту, голова Комітету ВР з питань податкової і митної політики Ніна Южаніна назвала роботу Мінфіну з координації діяльності ДФС неефективною.

Вона повідомила, що впродовж року Мінфін так і не зміг затвердити нову структуру роботи фіскальної служби, а також не погодив призначення 60% штатного персоналу служб.

Також голова комітету заявила, що Мінфін порушив закон, оскільки не забезпечив безперебійне функціонування державної установи, маючи на увазі ліквідацію податкової міліції без створення Служби фінансових розслідувань.

І додала, що в результаті особистого конфлікту з керівником ДФС Романом Насіровим, саме міністр фінансів сприяв збереженню ДФС без керівництва.

"Фахівці мені підготували інформацію про стан справ на митниці. За період, відколи відсторонено від виконання обов'язків Романа Насірова, на митниці фактично почали везти все підряд за неймовірними схемами, "митниця восторжествувала". Збитки, які завдають державі щодня - мільйонні", - сказала Ніна Южаніна.

Багато критики щодо роботи Мінфіну в 2016 році прозвучало і від народних депутатів, членів Комітету з питань податкової та митної політики. Зокрема, Мінфіну нагадали про відсутність єдиного публічного реєстру відшкодування ПДВ, який повинні були ввести в 2016 році, але який досі не функціонує.

Також більшість парламентаріїв незадоволені ініціативами Мінфіну, впровадженими на митниці. Народні депутати відзначили низьку результативність митних перевірок, за результатами яких у 2016 році до державного бюджету було стягнуто лише 19 млн гривень. Нагадали і про те, що дотепер не завершено реформи єдиного вікна на митниці, як наслідок - відсутній електронний документообіг для суб'єктів ЗЕД, тоді як у міністерстві фінансів заявляли про те, що він уже функціонує.

Загалом у Комітеті з питань податкової та митної політики відзначили низький темп проведення реформ з боку Мінфіну в 2016 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram