ГоловнаПолітика

Антикорупційний комітет, оминаючи Соболєва, вніс кандидатуру Найджела Брауна на посаду аудитора НАБУ

Голова комітету вважає це рішення незаконним.

Антикорупційний комітет Верховної Ради без свого голови Єгора Соболєва зібрався на розгляд кандидатури Найджела Брауна на посаду члена аудиторської комісії Національного антикорупційного бюро України.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, частина членів комітету зажадали від Соболєва призначити позачергове засідання, щоб розглянути кандидатуру Брауна. Соболєв виконав їхню вимогу і запропонував зібратися в п'ятницю, 17 березня.

Однак депутати, які представляють Блок Петра Порошенка, "Народний фронт" і "Відродження", проігнорували рішення Соболєва і вирішили проводити засідання сьогодні. Головуючим - за відсутності Соболєва - призначили депутата Юрія Савчука (НФ). За столом комітету зібралися 14 депутатів, тобто більшість комітету.

Варто зазначити, що ще кілька днів тому такі події були б неможливими, але у вівторок, 14 березня, парламент призначив у комітет додатково трьох провладних депутатів - Андрія Немировського, Тетяну Ричкову і Юрія Буглака.

Присутні члени комітету 12 голосами "за" ухвалили рішення винести на розгляд парламенту дві кандидатури у склад комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки ефективності діяльності: Роберта Сторча і Найджела Брауна.

Голова комітету Єгор Соболєв назвав ці збори і його рішення незаконним.

Нагадаємо, що раніше комітет направив у Раду проект постанови №5571, де було внесено лише одне ім'я - американця Роберта Сторча, заступника генерального інспектора Департаменту юстиції Сполучених Штатів Америки.

Однак партії влади - "Блок Петра Порошенка" і "Народний фронт" - несподівано висунули альтернативного кандидата. Ним став британський слідчий Найджел Браун. Це зірвало призначення Сторча.

На думку опозиції, влада хоче бачити Брауна на посаді аудитора, оскільки допоможе взяти НАБУ під контроль.

Комісія аудиторів НАБУ повинна складатися з трьох осіб - від Ради, Кабміну і Президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram