ГоловнаПолітика

Рада зняла останню перепону для судового процесу над Януковичем

Прийнято поправки до Кримінального процесуального кодексу про заочне засудження.

Рада зняла останню перепону для судового процесу над Януковичем
Фото: president.gov.ua

Верховна Рада на ранковому засіданні в четвер ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект №5610, який дає слідству більше можливостей для заочного засудження Віктора Януковича і його оточення.

За нього проголосували 252 депутати.

"Цей закон уже завтра, в разі підписання, дозволить розпочати судовий процес у 190 справах, які перебувають у суді, в заочному порядку. Включаючи президента Януковича. Включаючи десятки - а будуть сотні - зрадників Криму. Включаючи 20 генералів Російської Федерації і міністра оборони Російської Федерації", - заявив на засіданні генеральний прокурор Юрій Луценко.

Він підкреслив, що під час підготовки законопроекту до другого читання були виключені "найделікатніші" питання. Це стосується можливості вручення повісток через ЗМІ, продовження граничного строку утримання під вартою і досудового розслідування до 18 місяців.

Водночас продовжено термін дії закону про заочне засудження після 15 квітня, щоб не допустити розвалу справ, які вже перебувають у провадженні.

Нагадаємо, 14 березня Головна військова прокуратура Генеральної прокуратури України передала до суду обвинувальний акт у справі про державну зраду колишнього президента України Віктора Януковича.

Януковичу інкриміновано те, що 1 березня 2014 року, перебуваючи на території РФ, він вчинив державну зраду, звернувшись із письмовою заявою до президента РФ з проханням використовувати російські війська на території України. Згодом це призвело до втрати Україною Криму й об'єктів державної власності на суму понад 1,080 трлн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram