ГоловнаПолітика

ГПУ: Діти колишніх українських чиновників і депутатів вступали до вузів за підробленими результатами ЗНО

Змін результатів ЗНО не було зафіксовано в роботі Львівського і Донецького центрів.

ГПУ: Діти колишніх українських чиновників і депутатів вступали до вузів за підробленими результатами ЗНО
Фото: Макс Левин

Серед абітурієнтів, які вступили до вузів за підробленими результатами зовнішнього незалежного оцінювання, є діти колишнього керівництва декількох міністерств, діти народних депутатів, працівників апарату Верховної Ради і державних установ.

Про це в своєму виступі на розширеному засіданні Комітету ВР з питань науки і освіти сказав прокурор Генеральної прокуратури Олександр Новіков, повідомляє Укрінформ.

"З цих 200 чоловік, переважна більшість - діти працівників апарату Верховної Ради, народних депутатів колишнього скликання, в тому числі окремих перших керівників Верховної Ради. Є серед них колишні керівники Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ, міністерства оборони України. Я називаю ті органи, де зафіксовано десятки фактів таких дій. У тому числі Державна фінансова інспекція, зараз Державна аудиторська служба України - перші керівники", - сказав Новіков.

Він зазначив, що особи, які безпосередньо займалися підробкою результатів, "математично аналізували, як підвищити бал, щоб не зіпсувати математичну картину ЗНО".

"Навіть там, де люди взагалі не здавали (ЗНО - ред.), не проходили порогового бала, підвищували до того порога, щоб не виходити за межі математичної картини", - сказав Новіков.

Прокурор зазначив, що понад 100 осіб були відраховані з бюджетних місць навчання за використання підроблених балів ЗНО, на ці місця були зараховані ті абітурієнти, які мали на це право за результатами тестів.

За словами Новікова, деякі студенти оплатили вартість навчання, і таким чином потерпілим була відшкодована вартість їхнього навчання на контрактній основі.

Також він повідомив, що Генпрокуратура зараз встановлює суму коштів, яка незаконно використовується для навчання тих осіб, чиї результати ЗНО були підроблені.

Представник прокуратури звернувся до Міністерства освіти і науки з проханням відновити права тих абітурієнтів, які не змогли вступити на бюджетні місця через махінації з балами ЗНО.

Новіков поінформував, що підробка результатів тестування почалася ще з 2008 року, коли проходження ЗНО стало обов'язковою умовою вступу до вузів. За його словами, участь у фальсифікаціях результатів ЗНО брав майже весь керівний склад УЦОЯО, крім чинного нині керівника центру, а також окремі керівники Одеського, Івано-Франківського регіональних центрів оцінювання якості освіти. Змін результатів ЗНО не було зафіксовано в роботі Львівського і Донецького центрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram