ГоловнаПолітика

Уряд повинен нести особисту відповідальність за торгівлю на крові з окупованими територіями, - Соболєв

"Торгівля відбувається вже три роки, і на цьому заробляють мільярди".

Уряд повинен нести особисту відповідальність за торгівлю на крові з окупованими територіями, - Соболєв
Фото: Макс Требухов

Уряд і президент повинні нести особисту відповідальність за торгівлю на крові з окупованими територіями. Про це заявив заступник керівника фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв в інтерв'ю журналістам, повідомляє сайт партії.

"Усі знають: торгівля відбувається вже три роки, і на цьому заробляють мільярди. І ніхто не хоче приймати рішення про санкції щодо окупантів", - зазначив він.

Коментуючи на прохання ЗМІ рішення РНБО про припинення залізничного й автомобільного сполучення через лінію протистояння, Сергій Соболєв наголосив: поки це робили активісти - це були збитки, а коли це оголошує президент Порошенко, виходить, що це вже доходи.

"Де логіка? Нас півтора місяці годували казками про те, що ми замерзнемо, зупинимося... Про те, що в нас не буде грошей, що ми зазнали 4 млрд збитків за цей час. І після цього президент приймає рішення про закриття кордонів. Більшого цинізму я не можу пригадати за всю історію України. Думаю, за рівнем цинізму Порошенко і Янукович - це одне ціле", - сказав політик.

На його думку, повинно бути проведено об'єктивне розслідування на предмет того, чи були це збитки, або навпаки - країна отримала моральну і реальну перемогу над ворогом.

"Усі розуміють, що на сьогодні єдина людина, яка зазнає збитків, – це Ахметов. Але коли в десятків тисяч малих бізнесменів у Криму, в Донецьку та Луганську бойовики відбирали бізнес, коли мільйони людей втратили житло, - всі мовчали. А коли Ахметов втратив чотири підприємства, свій клуб і пару нічних барів - це стало національною трагедією? Пане Порошенко, розберіться, що відбувається в державі. Розберіться, чи ви з Ахметовим є власниками найбільших підприємств у цій державі, чи ви є президентом України!" - наголосив парламентарій.

За словами Сергія Соболєва, "Батьківщина" з першого дня заявила про неможливість торгівлі ні з окупованим Кримом, ні з ОРДЛО.

"Але Порошенко та його глашатаї на всіх телеканалах кричали про збитки. Отже, немає збитків, якщо ви після цього приймаєте рішення взагалі перекрити всі повідомлення. Ви брехали весь цей час?" - запитує народний депутат.

Він вважає, що це рішення РНБО повторює рішення, яке свого часу було прийнято щодо АР Крим, коли кримськотатарські та проукраїнські активісти перекрили можливість торгівлі з окупованим Кримом. Після того держава повинна ввести кордони і заборонити будь-який обмін товаром і продукцією з окупованим півостровом.

"Тепер те саме відбулося з Донецьком і Луганськом", - зазначив він.

Крім того, коментуючи рішення РНБО щодо санкцій проти банків із російським капіталом, народний депутат зазначив, що про це вже давно говорили активісти, представники "Батьківщини" й інших фракцій: як російські банки можуть обслуговувати підприємства оборонного комплексу?

"Це означає, що російські банки мають доступ до фінансових контрагентів цих підприємств, до інформації про їхніх торгових партнерів, про те, де вони беруть комплектуючі. І це нікого не лякало. А тепер, коли активісти почали блокаду російських банків, раптом усі прокинулися. Ці рішення абсолютно логічні, але вони прийняті не державними діячами, а тими, хто звик плисти за течією: побачили, що активісти змогли це організувати і вирішили взяти на себе ці лаври переможців. Але чи є вони переможцями? Три роки торгівлі - це зайве підтвердження того, що на цьому заробляли сотні мільярдів, а держава втрачала", - заявив Сергій Соболєв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram