ГоловнаПолітика

У МЗС закликали українців поважати закони ЄС після введення безвізу

Порушення умов перебування в ЄС може призвести до скасування безвізового режиму.

У МЗС закликали українців поважати закони ЄС після введення безвізу
Фото: keddr.com/

Заступник глави МЗС України Сергій Кислиця закликав українських громадян поважати європейські закони і не бути егоїстами щодо майбутнього безвізового режиму з країнами Європейського союзу, оскільки це може призвести до його скасування.

Про це в п'ятницю, 10 березня, він сказав у коментарі телеканалу "112 Україна".

"Країни ЄС не будуть першими країнами, з якими Україна має безвізовий режим. Тому я хочу закликати всіх громадян України, які хочуть скористатися правом безвізової поїздки в Європу: поважайте європейські закони і правила, насолоджуйтеся відвідуванням Європи і вчасно повертайтеся в Україну, не порушуючи законодавство країн ЄС. Не ставтеся егоїстично до майбутнього безвізового режиму. Порушуючи умови перебування в ЄС без візи, ви потенційно відбираєте право у тих громадян України, які законослухняно відвідують ЄС. Не забувайте, що однією з причин затягування введення безвізового режиму і була тема вироблення механізму призупинення", - сказав він.

Як зазначив заступник голови МЗС, наразі немає підстав вважати, що значна кількість громадян України будуть порушувати безвізовий режим. Про це свідчить переконання і українських чиновників, і чиновників ЄС.

"Але є випадки: скажімо, як безвізовий режим з Ізраїлем. І про це нещодавно йшлося на брифінгу в МЗС, де безвізовий режим з Ізраїлем, на жаль, експлуатується незаконослухняними громадянами України. А це призводить до того, що громадяни, які щиро відвідують Ізраїль як туристи – затримуються на кордоні та їх повертають в Україну", - підкреслив Сергій Кислиця.

Нагадаємо, напередодні Комітет Європарламенту з громадянських свобод, юстиції і внутрішніх справ (LIBE) остаточно затвердив проект законодавчої резолюції про внесення України до переліку третіх країн, громадянам яких скасовуються візові вимоги.

Очікується, що голосування в Європарламенті безвізу для України відбудеться 5 квітня.

Після цього документ буде представлений на прийняття Радою ЄС. Там обіцяють, що українські громадяни зможуть подорожувати в країни ЄС без віз уже в червні 2017 року. Як повідомлялося, у представництві ЄС безвіз для України назвали питанням кількох тижнів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram