ГоловнаПолітика

Питання виборів в ОРДЛО зняте з порядку денного в Мінську, - Айвазовська

Росія і ОРДЛО наполягають на т.зв. "формулі Штайнмаєра".

Питання виборів в ОРДЛО зняте з порядку денного в Мінську, - Айвазовська
Фото: obozrevatel.com

Завдяки позиції української сторони питання проведення виборів у ОРДЛО зняте з порядку денного переговорів Тристоронньої контактної групи в Мінську.

Про це заявила представник політичної підгрупи Ольга Айвазовська в ефірі "5 каналу".

"Насправді переговорний процес іноді набагато складніший у плані "перемога" чи "зрада", ніж здається. Тому що з порядку денного, в тому числі завдяки переговорам і позиції української сторони, знято питання виборів, знято питання конституційних змін", - сказала вона.

Айвазовська також зазначила, що на сьогодні ОРДЛО і Російська Федерація борються за одне питання - це т.зв. "формула Штайнмаєра".

"Тому що якраз виходячи із цієї позиції, у вересні спливає юрисдикція прийнятого закону про особливості місцевого самоврядування, і нам потрібно мінімізувати внутрішню дискусію політичного безглуздого характеру і розуміти, що все набагато складніше, бути мудрішими в цих питаннях", - пояснила вона.

Нагадаємо, Україна прийняла закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей (ОРДЛО) восени 2014 року, але внесла в нього зміни навесні 2015 року. Законом передбачено, що положення про особливий статус набудуть чинності після проведення в ОРДЛО демократичних виборів.

Посол Німеччини Ернст Райхель допустив, що вибори на окупованій частині Донбасу можуть відбутися в присутності російської армії. Офіційний Берлін підтримав заяву Райхеля, але в МЗС Німеччини уточнили, що проведення виборів можливе, але лише якщо про їхні умови зможуть домовитися Київ і Москва. При цьому відновлення контролю над держкордоном має стати завершенням процесу виконання Мінських домовленостей.

Президент Петро Порошенко наполягає на тому, що проведення виборів на Донбасі без виведення російських військ неможливе.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram