ГоловнаПолітика

Прокуратура повідомила про підозру колишнього консула Грузії в Одесі

Йому закидають незаконне отримання відшкодування ПДВ.

Прокуратура повідомила про підозру колишнього консула Грузії в Одесі
Фото: uagolos.com

Генеральна прокуратура в п'ятницю повідомила про підозру колишнього генерального консула Грузії в Одесі Тимура Нішніанідзе, який є соратником лідера партії "Рух нових сил" Михайла Саакашвілі.

Йому закидають заволодіння державними коштами та відмивання грошей (ч.5 ст.191, ч.2 ст.209 Кримінального кодексу), повідомляють на сайті ГПУ.

У період з червня 2012-го по листопад 2013 року Нішніанідзе нібито подав у податкову документи на відшкодування співробітникам консульства як іноземцям понад 17 млн грн податку на додану вартість за придбаний товар у магазинах Louis Vuitton, Gucci, Dsquared2, Helen-Marlen в Києві та Одесі. Прокуратура підрахувала, що з таким відшкодуванням загальна сума придбання мала становити близько 100 млн гривень, або 12 млн доларів за тодішнім курсом.

Сам Нішніанідзе отримав 4 млн гривень відшкодування. Прокуратура стверджує, що один мільйон йому відшкодували за здійснення покупок, коли його не було в Україні, і що частина закупів нібито була здійснена в ТОВ "Майстер Компані", ТОВ "Еверест 1", ТОВ "ФФ Україна", які в той час не працювали.

Прокуратура вимагатиме арешту Нішніанідзе.

Колишній консул у фейсбуці написав, що близько першої години ночі його зупинили на трасі "Одеса - Київ" і спробували вручити підозру без адвоката і перекладача. Соратниця Саакашвілі Соломія Бобровська своєю чергою стверджує, що Нішніанідзе вирішили "покарати" за членство в команді екс-губернатора Одеської області.

Нагадаємо, навесні 2016 року в робочому кабінеті і будинку Нішніанідзе проводили обшуки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram