ГоловнаПолітика

Справа Насірова може стати точкою неповернення, - Костанчук

В Україні потрібно ввести презумпцію вини для держслужбовців і суддів, вважає ветеран АТО.

Справа Насірова може стати точкою неповернення, - Костанчук

Резонансне затримання та тяганина із обранням запобіжного заходу у справі колишнього голови ДФС Романа Насірова мають показовий характер, а зроблено це з метою продемонструвати суспільству, що влада розпочала рішучу боротьбу проти корупції. Водночас будь-які спроби через суд спустити справу на гальмах безумовно викличуть народний гнів і можуть стати точкою неповернення для діючої влади.

Про це заявив керівник організації учасників АТО «Справедливість» Тарас Костанчук, коментуючи позицію ветеранів бойових дій на Донбасі щодо дієвих способів боротьби із зловживаннями чиновників.

«Насірова показово затримали та заарештували для того, щоб люди заспокоїлись, щоб зняти напругу в суспільстві та показати - бачите, ми щось робимо. Але, найбільш ймовірно, його ніхто його не посадить, а справу буде розвалено в корумпованих судах, як це ми бачили раніше. У такому випадку, справа Насірова стане такою точкою неповернення для влади, коли народ вимагатиме не суду над чиновниками, а негайної розправи над корупціонерами», - наголосив він.

Як вважає Тарас Костанчук, затримання високопосадовців, що супроводжується прямими трансляціями і гучними заявами, на практиці закінчуються багаторічними судовими розглядами, оскільки відсутня політична воля керівництва України побороти корупцію, а також законодавство, яке дає змогу чиновникам за допомогою продажних судів уникати покарання.

«Поки в Україні на законодавчому рівні не буде презумпції вини для держслужбовців та суддів, яка передбачатиме у випадку, коли вони не можуть пояснити, звідки у них з'явилися маєтки, «мерседеси» та багатомільйонні рахунки - значить, вони автоматично стають винними в корупційних діях і судді отримують термін позбавлення волі із конфіскацією майна. Це єдине, що може реально побороти корупцію в цій країні», - зазначив Костанчук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram