ГоловнаПолітика

Інститут судових експертиз намагався відкликати ключовий документ у справі Насірова

НАБУ визнало неможливим уточнення вже готового документа.

Інститут судових експертиз намагався відкликати ключовий документ у справі Насірова
Александр Рувин
Фото: censor.net

Директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) Олександр Рувін 15 грудня 2016 року відправив лист у Національне антикорупційне бюро України з проханням вважати недійсним ключовий документ у справі Романа Насірова - висновок судово-економічної експертизи про те, що голова Фіскальної служби своїми діями завдав держбюджету понад 2 мільярди гривень збитків.

Про це йдеться в сюжеті програми "Схеми", спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу "UA: Перший".

Документ склали двоє експертів інституту 30 листопада 2016 року, а через два тижні Рувін повідомив НАБУ, що Насіров надав додаткові матеріали, які мають істотне значення, і попросив вважати судово-економічну експертизу недійсною.

Однак у НАБУ вирішили, що відкликання вже складеного експертного висновку не передбачене законом. Бюро викликало експертів КНДІСЕ на допит, і вони підтвердили дійсність експертизи.

НАБУ звернулося в Міністерство юстиції з проханням провести службову перевірку дій директора КНДІСЕ Рувіна на предмет втручання у слідство.

Директор бюро Артем Ситник в інтерв'ю журналу "Фокус" від 10 березня підтвердив інцидент.

"Був великий тиск на тих, хто проводив експертизу у справі Насірова. По-перше, експертиза тривала дуже довго. По-друге, ми вже написали лист, у якому вказали на порушення, вчинені керівником цієї установи. Після отримання висновку експертизи керівник установи без будь-якого процесуального статусу, без повноважень намагався перешкодити передачі нам цього документа", - зазначив він.

Нагадаємо, в ніч на 7 березня Солом'янський райсуд Києва обрав Насірову запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком на 60 діб з альтернативою застави в розмірі 100 млн грн. Водночас САП просила суд призначити йому 2 млрд грн застави.

Насірова підозрюють у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки). Йому закидають неправомірне розстрочення податкових боргів підприємствам нардепа Олександра Онищенка і заподіяння державі 2 млрд гривень збитків.

Із 3 березня Насірова відсторонено від посади голови ДФС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram