ГоловнаПолітика

Сотник: законопроект №5610 про заочне засудження неможливо зробити якісним

Депутат пропонує розробляти новий системний законопроект.

Сотник: законопроект №5610 про заочне засудження неможливо зробити якісним
Елена Сотник
Фото: Макс Требухов

Депутат Верховної Ради Олена Сотник вважає, що законопроект №5610 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу про заочне засудження неможливо зробити якісним, і пропонує ухвалювати інший.

Про це вона сказала на круглому столі, який було організовано Інститутом Горшеніна і Реанімаційним пакетом реформ.

"Цей проект жодним чином не спрямований на поліпшення процедури заочного засудження і рішення проблем, які існують у ній. Більшість норм, які пропонує цей законопроект, стосуються змін у процес, що спрощують життя прокуратурі, але ускладнюють життя простим громадянам", - сказала вона.

Сотник вважає, що із законопроекту №5610 неможливо буде зробити якісний продукт: "Тут немає норм, в які ми могли б вносити зміни так, щоб поліпшити процедуру. А норми, які порушують права і свободи людини, тут є.

Депутат заявила, що в зв'язку з цим потрібно розробити абсолютно новий законопроект.

"Заочне засудження - це дуже специфічний інститут, тому що людина, яку звинувачують, відсутня під час розслідування і під час безпосередньо судового розгляду. Тобто вона не може реалізувати ті права і гарантії, які передбачені Кримінальним процесуальним кодексом. Чи є цей інститут новелою в світовій практиці? Ні, в багатьох країнах його застосовують, наприклад, у тій самій Литві. Але практика Європейського суду з прав людини встановлює певні критерії, яких країна повинна дотримуватися, щоб цей вирок було визнано і вистояв в ЄСПЛ", - сказала Сотник.

Депутат пропонує прописати в новому законопроекті чіткий порядок, яким чином потрібно повідомляти підозрюваному про процесуальні дії. Також у такому проекті повинен бути прописаний порядок призначення захисника і якісного представлення ним інтересів обвинуваченого, а також адекватний порядок оскарження.

Депутат заявила, що робоча група вже готує такий законопроект, його повинні написати до 15 квітня, але водночас у неї є сумніви в здатності Ради прийняти його.

"Я запрошую генерального прокурора, якщо він дійсно хоче винести вироки, які потім вистоять у ЄСПЛ, зробити крок назустріч і переконати депутатів, що нам потрібен системний закон, який дасть можливість винести правові вироки", - сказала вона.

Як альтернативу депутат пропонує прийняти законопроект №5610 тільки в частині продовження терміну дії закону про заочне засудження після 15 квітня, щоб не допустити розвалу справ, які вже перебувають у провадженні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram