ГоловнаПолітика

Суд не зміг обрати запобіжний захід для Насірова в суботу

Засідання продовжиться вранці 5 березня.

 

Солом'янський районний суд Києва готується почати обрання запобіжного заходу для голови Державної фіскальної служби Романа Насірова, якого підозрюють у зловживанні службовим становищем.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, близько 21:20 його занесли до будівлі суду на носилках. У клітці для підсудних він лежить, поруч перебуває лікар.

Насіров притомний, він сказав, що йому зле. 

Оновлення. О 21:47 засідання було оголошено відкритим.

Його веде суддя Олександр Бобровник.

Оновлення 22:02. Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) має намір просити суд заарештувати Романа Насірова і все його майно. Про це сказав "Українським новинам" прокурор Андрій Перов.

Він продемонстрував клопотання, де вказано, що прокуратура просить відправити главу ДФС під арешт з альтернативою застави 2 млрд гривень. Прокурор також зазначив, що інкриміновані Насірову статті Кримінального кодексу не передбачають конфіскацію майна, але прокуратура планує просити про арешт майна підозрюваного в рамках забезпечення позову, для відшкодування збитків.

Оновлення 22:19. Близько 22:15 засідання перервали.

Лікарі, які перебували в клітці з Насіровим, не викликали довіри в його захисників, вони попросили запросити медиків "швидкої допомоги", яких викликала дружина голови ДФС. Лікарі мають оглянути Насірова, тому журналістів попросили покинути залу засідань.

Оновлення 22:48. За словами прокурора Романа Симківа, у сторони звинувачення немає жодних документів, які підтвердили б інфаркт чи іншу хворобу в Насірова, яка унеможливила б його участь у засіданні.

"Згідно з довідками з обох лікарень ["Феофанії" та Інституту кардіології], які є в нас, не встановлено факту неможливості Насірова брати участь у засіданні", - сказав прокурор.

Водночас надані прокуратурою документи не викликали довіри у сторони захисту. Зокрема, адвокати зазначили, що на довідці немає дати.

Зараз лікарі швидкої продовжують огляд Насірова. З ними в залі перебувають адвокати. Журналісти чекають у коридорі.

Оновлення 22:56. Засідання суду відновилося після перерви.

Адвокати попросили відкласти розгляд справи. Сторона звинувачення у відповідь заявила, що лікарі діагностували в Насірова тільки трохи підвищений тиск, тому в перенесенні немає сенсу.

Оновлення 23:01. У засіданні оголошено перерву до 10:00 ранку неділі.

Причина перенесення полягає в тому, що не всі адвокати Насірова були ознайомлені зі справою. Крім того, суддя вказав на те, що голова ДФС півдня нічого не їв і в нього підвищений тиск.

Після оголошення цього рішення Насіров пожвавився, відповідав на питання журналістів, спілкувався з адвокатами і лежав з розплющеними очима.

Нагадаємо, детективи НАБУ в ніч проти 3 березня повідомили Насірова про підозру  у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки). Йому закидають неправомірне розстрочення податкових боргів підприємствам Онищенка та завдання збитків державі на 2 млрд гривень. Напередодні Насіров зліг у лікарню з нібито інфарктом міокарда. Керівник НАБУ Артем Ситник попередив главу ДФС про наслідки за симуляцію і зазначив що в газовій справі Онищенка це може бути вже другий випадок симуляції хвороби.

3 березня Кабмін відсторонив Насірова від посади.

Вранці 4 березня Насірова відвезли з "Феофанії" в Інститут кардіології імені Стражеска для перевірки діагнозу. Там лікарі уточнити діагноз не змогли, але при цьому кардіологічної патології не встановили.

Насірову мають обрати запобіжний захід упродовж 72 годин після повідомлення про підозру, тобто до вечора неділі. Увечері 4 березня Насірова привезли до Солом'янського райсуду з Інституту кардіології імені Стражеска. Перед початком засідання він дві години провів у кареті "швидкої допомоги" через неправдиве повідомлення про мінування будівлі суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram