ГоловнаПолітика

Підприємства Маріуполя та Авдіївки просять обласну владу вжити всіх законних заходів для припинення блокади

"Наслідки можуть бути катастрофічними для всієї країни". 

Підприємства Маріуполя та Авдіївки просять обласну владу вжити всіх законних заходів для припинення блокади
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Керівники і профспілкові лідери двох найбільших підприємств Маріуполя: МК «Азовсталі» і ММК імені Ілліча, що представляють понад 27 тисяч співробітників, звернулися до керівника Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського з проханням ужити всіх законних заходів для припинення залізничної блокади між неконтрольованою територією (НКТ) і рештою України.

«Наслідки необдуманих дій учасників блокади можуть бути катастрофічними як для Маріуполя, так і для всієї країни. Брак дефіцитного коксівного вугілля тільки на МК «Азовсталь» і ММК ім. Ілліча може спровокувати зупинку частини доменних печей і падіння виробництва мінімум на 20%. За оцінками експертів, за такого сценарію загальне скорочення обсягу виробництва української металопродукції становитиме близько 4 млн тонн на рік. Сукупне зниження валютного виторгу може досягти 53 млрд грн валютного еквівалента на рік», - ідеться у зверненні.

Окремо в листі наголошується, що негативні наслідки блокування залізниці негативно позначаться на півмільйонному Маріуполі, в якому металургійні комбінати є містоутворюючими. «У таких умовах вимушене скорочення співробітників металургійних підприємств неминуче. Під загрозою опиниться і реалізація програм розвитку Маріуполя, адже понад чверть міського бюджету - це податки металургів», - вважають представники підприємств.

З подібною вимогою до Павла Жебрівського також звернулися керівництво і профспілковий комітет Авдіївського коксохімічного заводу. «Блокада робить істотний вплив на забезпечення Авдіївки електроенергією. Немає електрики - мешканці не мають тепла і води, відбудеться зупинка заводу. Не працює коксохім - немає майбутнього в Авдіївки. Завод - це серце міста. Від діяльності підприємства залежить відновлення міської інфраструктури, наповнення місцевого та обласного бюджетів», - заявляють авдіївські коксохіміки.

У зверненні наголошується, що на підприємстві незаконна залізнична блокада вже стала причиною скорочення співробітників: «З 1 березня вже виведено в простій 10% працівників нашого заводу. На жаль, це тільки початок».

«Ми просимо обласну владу в особі голови військово-цивільної адміністрації і депутатів Донецької обласної ради задіяти всі законні механізми для припинення незаконного блокування залізничного сполучення, яке ставить під удар 20-тисячну героїчну Авдіївку», - закінчують звернення автори.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram