ГоловнаПолітика

Оприлюднено порядок переміщення товарів через лінію розмежування

Компанії повинні возити товари виключно залізницею.

Оприлюднено порядок переміщення товарів через лінію розмежування
Фото: Макс Левин

Уряд оприлюднив затверджений у середу порядок переміщення товарів через лінію розмежування на Донбасі.

Документ доступний на сайті Кабміну і набуває чинності через 10 днів з дня опублікування.

Суб'єктам господарювання забороняється переміщувати на тимчасово неконтрольовану територію і з тимчасово неконтрольованої території товари, за винятком харчових продуктів і лікарських засобів, які переміщуються у складі гуманітарних вантажів, а також товарів і продукції (в тому числі, що забезпечують функціонування та обслуговування або необхідні у виробничому процесі) металургійної, гірничо-збагачувальної, вугледобувної та енергогенеруючої галузей, об'єктів критичної інфраструктури за переліком та обсягами (вартість, вага, кількість), які затверджуються спільним рішенням Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб та Міністерством економічного розвитку і торгівлі.

Суб'єктам господарювання дозволяється переміщувати товари виключно залізничним транспортом, крім випадків, коли товари переміщуються в/з гуманітарно-логістичних центрів.

Водночас, згідно з постановою, в окремих випадках за рішенням координаційного центру та за погодженням з керівником АТО з метою оперативного реагування, попередження і ліквідації наслідків виникнення особливих соціальних чи економічних обставин, пов'язаних із загрозою життю і здоров'ю людей, порушенням нормальних умов життєдіяльності та ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій, які унеможливлюють дотримання вимог цього порядку, через лінію зіткнення можуть бути переміщені товари без обмежень.

В цьому випадку координаційний центр інформує про такі рішення та підстави для їхнього ухвалення Міністерство з окупованих територій, Державну фіскальну службу та інші зацікавлені центральні органи виконавчої влади.

Співробітник Фіскальної служби на контрольному пункті перевіряє наявність рішення координаційного центру, згідно з яким здійснюється переміщення товару, реєстраційні документи підприємства-перевізника, або власника товару і проводить огляд товару та транспортного засобу на предмет відповідності заявленим даним.

Нагадаємо, в січні 2017 року громадські активісти організували торговельну блокаду ОРДЛО. До тепер учасники блокади перекрили три залізничних гілки (біля станції Світланове в Луганській області, біля Бахмута в Донецькій області та біля станції Кривий Торець в Донецькій області). Крім того, на автомобільних дорогах біля Золотого в Луганській області і біля Новотроїцького в Донецькій області встановлені пости, які не перекривають рух, а виконують "контрольно-наглядові функції".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram