ГоловнаПолітика

Франція виділила €650 тисяч на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища

Проектну документацію виконає французька компанія "Ежіс".

Франція виділила €650 тисяч на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища
Грибовичская свалка после пожара
Фото: EPA/UPG

Уряд Франції вирішив виділити Львову грант у розмірі 650 тисяч євро на проектну документацію щодо закриття і рекультивації Грибовицького сміттєзвалища.

"Французький уряд прийняв рішення про надання гранту в розмірі 650 тисяч євро на повний пакет проектної документації щодо закриття та рекультивації Грибовицького сміттєзвалища", - сказав мер міста Андрій Садовий у п'ятницю у відеозверненні, пише "Інтерфакс-Україна".

За словами Садового, всі роботи виконає французька компанія "Ежіс", що має досвід розробки проекту рекультивації та нагляду за роботами на одному з найбільших полігонів ТПВ у Марселі.

При цьому мер поскаржився, що Мінрегіонбуд досі не підтвердив кредитну угоду з Європейським інвестиційним банком щодо будівництва нового комплексу з переробки відходів для Львова.

"Цей договір дозволив би нам негайно почати роботу з будівництва нового комплексу. Ніяких інших причин для такого саботажу, як усвідомлене перешкоджання реалізації проекту, я не бачу", - сказав Садовий.

Також він повідомив, що останнім часом мерія фіксує відновлення практики блокування вивезення відходів зі Львова.

"На сьогодні 18 машин, які везли відходи зі Львова на інші полігони, були затримані та арештовані. Не бралися до уваги ні офіційні договори, ні офіційні документи на перевезення", - сказав Садовий.

На початку лютого на Грибовицькому сміттєзвалищі почалися невідкладні роботи зі стабілізації тіла звалища, де виникла загроза нового обвалу.

Наприкінці січня за розпорядженням уряду Львову передали ділянку в Яворівському районі для будівництва нового полігону та комплексу з переробки відходів, але Львів відмовився від ділянки після того, як робоча група дійшла висновку, що вказана ділянка не придатна для будівництва полігону та комплексу з переробки ТПВ.

29 травня 2016 року на Грибовицькому сміттєзвалищі сталася пожежа, під час гасіння якої 30 травня загинули три пожежники і зник безвісти співробітник комунального підприємства "Збиранка".

Сільрада Великих Грибовичів після інциденту заборонила Львову вивозити сміття на звалище. Після цього місто почало вивозити відходи на різні полігони в області та інших регіонах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram