ГоловнаПолітика

Чиновники нестимуть особливу відповідальність за законність будівництва, - голова ДАБІ

Закон підвищує штрафні санкції для порушників містобудівного законодавства.

Чиновники нестимуть особливу відповідальність за законність будівництва, - голова ДАБІ
Алексей Кудрявцев
Фото: Пресс-служба ГАСИ

Закон №1817-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про вдосконалення містобудівної діяльності», підписаний президентом, підвищує відповідальність органів держархбудконтролю за надані забудовнику дозвільні документи. Про це в блозі на «Цензор.net» повідомив голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев.

За його словами, раніше непорядні забудовники, використовуючи прогалини в законодавстві, свідомо занижували категорію складності. Так вони мали можливість будувати об'єкти за спрощеним заявницьким принципом. При цьому посадові особи органів держархбудконтролю, реєструючи декларативні документи, зобов'язані були перевіряти тільки повноту зазначених даних, а не їхній зміст. Відповідно, порушення нерідко виявляли вже на етапі завершеного будівництва. У підсумку - невтішна статистика незаконного будівництва і тисячі скарг від обуреного населення.

З прийняттям змін до містобудівного законодавства ситуація докорінно змінюється. «Дозвіл на будівництво житлових комплексів, багатоповерхівок, торгово-розважальних комплексів буде видаватися тільки після перевірки повного пакета документів, - зазначив Олексій Кудрявцев. - А проходження будівельної експертизи виключить прагнення деяких забудовників заощадити на якості та безпеці забудов. Кінцевий інвестор отримає чітке розуміння, що і де він купує і наскільки це законно».

Тепер, зазначив глава ДАБІ, якщо забудовник вносить зміни в проект, добудовує паркінг або прибирає раніше заявлений дитячий майданчик, він повинен повідомити про це протягом трьох днів. Інакше будівельні роботи припиняють до з'ясування законності таких змін.

Крім того, новий закон підвищує штрафні санкції для порушників містобудівного законодавства. «Для деяких позицій штрафи збільшено в чотири рази, що повинно стимулювати забудовників працювати чесно», - підкреслив Кудрявцев.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram