ГоловнаПолітика

Місія ООН фіксуватиме відмову людей зі списку на обмін їхати в "Л-ДНР"

У Мінську досягнуто певного прогресу в питанні звільнення полонених.

Місія ООН фіксуватиме відмову людей зі списку на обмін їхати в "Л-ДНР"
Здание гостиницы в Минске, где собираются переговорщики
Фото: solydarnist.org

Місія ООН із прав людини почне фіксувати відмову людей, видачі яких вимагають "ДНР" і "ЛНР", їхати на непідконтрольні Україні території. Про це домовилися на засіданні Контактної групи з питань Донбасу в середу.

"Найважливіше з роботи гуманітарної групи сьогодні: сподіваюся, цього тижня представники місії ООН із прав людини почнуть фіксувати заяви тих, хто є в списках ОРДЛО, але хоче залишитися на контрольованій українською владою території. Ми більше місяця вели складні переговори про це і в Мінську, і з гуманітарними організаціями. Сподіваюся, зараз почнеться фактична робота, і від того, наскільки швидко мине цей етап, залежить питання звільнення заручників і дата", - написала у фейсбуці представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.

"У списку тих, кого вимагає ОРДЛО, майже дві сотні людей, які не бажають переміщення і хочуть залишитися на підконтрольній українській владі території. Заради звільнення наших хлопців ОРДЛО вимагає, щоб міжнародні гуманітарні місії засвідчили ці відмови і при цьому категорично проти залучення Міжнародного Червоного Хреста до питання звільнення заручників (хоча саме ця організація має найбільший досвід і є визнаною моніторинговою місією). Ми - за максимальне прискорення всіх процесів, тоді можна буде вийти на дату звільнення", - додала вона.

На сьогодні в списку СБУ на обмін 113 осіб, "ДНР" і "ЛНР" підтверджують утримування лише 47. При цьому Україна має дані про місце перебування в "Л-ДНР" 59 полонених.

Нагадаємо, протягом 2016 року з полону "ДНР" і "ЛНР" вдалося звільнити лише 16 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram