ГоловнаПолітика

Екс-голову ради директорів Дельта Банку запідозрили в розкраданні 1,7 млрд грн

Гроші виводилися на ТОВ "Бонні і Клайд".

Екс-голову ради директорів Дельта Банку запідозрили в розкраданні 1,7 млрд грн
Елена Попова
Фото: finclub.net

Генеральна прокуратура повідомила про підозру колишню голову ради директорів Дельта Банку Олену Попову та ще трьох осіб у розкраданні 1,7 млрд гривень коштів банку.

"Департамент у сфері економіки ГПУ вручив підозру голові ради директорів Дельта Банку Олені Поповій і ще трьом особам за розкрадання 1,7 млрд грн коштів банку", - написав генпрокурор Юрій Луценко у фейсбуці.

За його словами, слідство зацікавилося укладенням "свідомо збиткових для Дельта Банку договорів, за якими $150 млн було перераховано зловмисниками на підконтрольні підприємства".

"Родзинка банкірів - виведення грошей на ТОВ "Бонні і Клайд" із подальшою втечею всіх аферистів за кордон. Ну що ж, ті добігалися. І цих рано чи пізно впіймаємо", - пригрозив він.

На сайті ГПУ повідомляють, що повідомлено про підозру голову ради директорів банку, заступника директора одного з департаментів банку і двох директорів пов'язаних з банком підприємств. Їм інкриміновано ч. 5 ст. 191 КК України (заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовим становищем), за що законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі строком до 12 років з конфіскацією майна.

"Службові особи АТ «Дельта Банк» за попередньою змовою з іншими особами, шляхом укладення завідомо збиткових для банку кредитних договорів, перерахували на рахунки українського суб’єкта господарської діяльності грошові кошти у сумі понад 150 млн доларів США, що призначались як передоплата офшорним компаніям-нерезидентам за виконання фіктивних контрактів. В подальшому, внаслідок укладення завідомо збиткового для банку договору відступлення права вимоги виконання зобов’язань за вказаними кредитними договорами на користь компанії-нерезидента та удаваних фінансових оборудок, кошти було втрачено, чим банківській установі та її вкладникам заподіяно збитків в особливо великих розмірах", - повідомляє ГПУ.

Нагадаємо, у 2015 році Печерський районний суд Києва за запитом Генеральної прокуратури надав дозвіл провести позапланову ревізію діяльності банку за період з 2012 року, щоб визначити, куди банк витратив отримане у 2014-му рефінансування НБУ на 10 млрд грн.

Тоді попередньо було встановлено, що Дельта Банк із цієї суми за 4,1 млрд грн придбав $535,3 млн і "переказав їх за кордон в інтересах дванадцяти пов'язаних між собою українських суб'єктів господарювання, окремі службові особи яких були співробітниками Дельта Банку". "Бонні і Клайд" отримали більше за інших - $116 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram