ГоловнаПолітика

СБУ заборонила Рубану в'їзд у "ДНР" (оновлено)

Керівник "Офіцерського корпусу" стверджує, що через це зірвався обмін полоненими, який не передбачений Мінськими угодами.

СБУ заборонила Рубану в'їзд у "ДНР" (оновлено)
Владимир Рубан
Фото: strana.ua

СБУ скасувала пропуск на в'їзд на окуповані території Донецької області керівнику Центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимиру Рубану.

Про це Рубан повідомив у коментарі виданню InfoResist.

"Отримали вказівку Рубана не пускати. В обід я проїжджав, а після обіду - вже ні. Пропуск у мене річний", - сказав він.

Рубан стверджує, що не порушував порядку перетину лінії розмежування і в'їжджав у Донецьк через КПП.

"Я не в тому віці і не в тому статусі, щоб ходити таємними стежками", - зазначив він.

Речник СБУ Олена Гітлянська в фейсбуці підтвердила заборону Рубану перетинати лінію розмежування.

"СБУ скасувала дозвіл про перетин лінії зіткнення громадянину України Рубану В.В.", - написала вона.

Оновлення. На Рубана складено адміністративний протокол за ст. 202 КпАП (порушення прикордонного режиму або режиму в пунктах пропуску через державний кордон), повідомляє Державна прикордонна служба України.

"Державна прикордонна служба України повідомляє, що сьогодні близько 9.00 на КПВВ "Мар'їнка" під час виїзду на тимчасово непідконтрольну Україні територію зафіксовано факт порушення громадянином В.Рубаном встановлених режимних правил і складено протокол про адміністративне порушення вимог ст.202 КпАП. З огляду на вищевказане, цьому громадянинові відмовлено у пропуску через КПВВ", - йдеться в повідомленні.

Держприкордонслужба разом з співробітниками СБУ та Нацполіції "проводить подальші невідкладні перевірочні заходи".

Оновлення 21:37. Рубан стверджує, що через непропускання його на КПВВ "Мар'їнка" в понеділок зірвався обмін полоненими, що не передбачено Мінськими угодами.

"Сьогоднішній обмін, який повинен був відбутися поза Мінськими угодами, зірвано, тому що я не потрапив на ту територію (підконтрольну бойовикам, - ред.). Він відбудеться, незалежно від того, хто його буде підштовхувати ..., обмін буде", - сказав він у коментарі Громадському.

На питання про наступну можливу дату обміну Рубан не відповів.

Нагадаємо, в понеділок СБУ затримала й опитала Рубана на контрольно-пропускному пункті "Мар'їнка" в Донецькій області у зв'язку з фактом порушення ним установленого порядку перетину лінії розмежування в зоні проведення АТО.

24 лютого нардеп Надія Савченко і Рубан відвідали виправну колонію в окупованій Макіївці, де утримують українських військовополонених. Пізніше Савченко пояснила, що свідомо пішла на ризик своїм життям, щоб звільнити полонених, і попросила її підтримати. СБУ також перевіряє інформацію про те, що Савченко підбурювала військових покинути позиції біля Донецького аеропорту й іти на Київ скидати владу.

Раніше в СБУ заявляли, що Рубан не має повноважень для проведення переговорів про звільнення полонених.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram